Problemātiska pornogrāfijas patēriņa skalas (PPCS) latviešu valodas versijas validitātes pārbaude - Bernāns, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī pētījuma mērķis bija pārbaudīt problemātiska pornogrāfijas patēriņa skalas (PPCS) latviešu valodas versijas psihometriskos rādītājus un validitāti. Pētījuma izlasi veidoja 856 pilngadīgi respondenti. Skalas konverģentā validitāte apstiprinājās, PPCS ir pozitīvi saistīta ar pornogrāfijas patēriņa biežumu, masturbācijas biežumu un laiku, kas pavadīts skatoties pornogrāfiju. Vīriešiem rādītāji uzrādījās augstāki, nekā sievietēm. Veicot apstiprinošo faktoru analīzi, apstiprinājās oriģinālskalas (Bőthe et al., 2018) faktoru struktūras modelis. Skalas iekšējā saskaņotība ir no apšaubāmas līdz labai. Tika apstiprināta PPCS latviešu valodas versijas ticamība un validitāte. Turpmākajos pētījumos būtu vērtīgi pārbaudīt skalas konverģento validitāti ar saistītiem konstruktiem, validitāti pēc kritērija un diskriminanto validitāti.

The aim of this study was to examine the psychometric properties and validity of the Latvian version of the Problematic Pornography Consumption Scale (PPCS). The study sample consisted of 856 adults. The convergent validity of the Latvian version of the PPCS was confirmed, as the scale showed positive associations with the frequency of pornography consumption, frequency of masturbation, and time spent watching pornography. Men scored higher than women. Confirmatory factor analysis supported the original scale’s factor structure (Bőthe et al., 2018). Internal consistency ranged from questionable to good. The Latvian PPCS version proved reliable and valid. Future research should test its convergent, criterion and discriminant validity.
Validity of the Latvian Language Version of the Problematic Pornography Consumption Scale (PPCS)
Keywords: Psiholoģija; Problemātiska pornogrāfijas patēriņa skala; pieaugušie; validitāte; ticamība