Koblācijas efektu histoloģiskā analīze dažādu audu paraugos - Rubule, Karīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Koblācijas tehnoloģija mūsdienu ķirurģijā kļūst ar vien plašāk pielietota, tomēr dati par tās radītajiem efektiem dažādos audos ir ļoti skopi. Lai analizētu koblācijas iedarbību uz audiem, nepieciešams izvērtēt jaudas, ģeneratoru un elektrodu ietekmi uz tiem. Darba mērķis bija savā starpā salīdzināt bojājumus, kas radīti nierēs, mēlē un ādas audos izmantojot dažādus koblācijai paredzētus ģeneratorus, elektrodus un jaudas iestatījumus. Pētījums tika veikts Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Eksperimentālās Ķirurģijas centra vadībā, sadarbībā ar MedTecResearch centru Vācijā, Krakovā un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas centru. Pētijums tika veikts izmantojot ARTro 200 (Medevo), Quantum 2 (ArthroCare), VAPRvue (DePuy Mitek) ģeneratorus koblācijas režīmā ar BiVac 890-3s un 890-6s (Medevo) elektrodiem. Eksperiments tika veikt in vitro apstākļos veicot griezienus cūkas nieres, mēles un ādas audos ar ātrumu 3mm/s, izmantojot trīs dažādus jaudas iestatījumus. Histoloģiskā analīze tika veikta 162 griezuma vietām, salīdzinot brūču dziļumus, attālumu starp brūces malām, nekrozes un laterālo audu bojājuma zonas izmērus. Bojājuma izmēru ietekmējošo faktoru noteikšana tika izmantota statistiskā analīze. Veicot statistisko analīzi, tika noskaidrots, ka literatūrā aprakstītajiem koblācijas radīto bojājumu ietekmējošiem faktoriem nav vienāda ietekme uz visiem audiem un mērītajiem parametriem. Visos audos nekrozes un laterālo audu bojājuma zonas izmērs ir atkarīgs no pievadītās jaudas un palielinoties tai, palielinās arī abu zonu izmērs. Mēles un ādas audos nekrozes zonas plašums ir atkarīgs arī no izvēlētā ģeneratora. Mēles audos abu zonu izmēri ir atkarīgi no izvēlētā elektroda. Elektrodiem ar lielāku laukumu, zonas izmērs ir mazāks. Nieres, ādas un mēles audos elektroda dizainam ir liela nozīme brūces izmēra veidošanās procesā, elektrodam ar mazāku laukumu brūces ir dziļākas un šaurākas. Ādas un nieres audos, palielinoties jaudai, palielinās arī brūces dziļums. Sakarā ar audu dinamisko mainību un pretestības atšķirībām dzīvā organismā, precīzāku bojājuma zonu noteikšanai būtu nepieciešami pētījumi in vivo.

Coblation technology is becoming widely used in modern surgery, but data on its effects in different tissues is limited. In order to analyze the effect of coblation on tissues, it is necessary to evaluate the influence of power, generators and electrodes on them. The aim of the work was to compare the damage caused in kidney, tongue and skin tissues using various coblation generators, electrodes and power settings. The study was conducted under the guidance of the Center for Experimental Surgery of the University of Latvia, Faculty of Medicine, in collaboration with the MedTecResearch Center in Germany, Krakow and the Center for Pathology of the Riga East University Hospital. The study was performed using ARTro 200 (Medevo), Quantum 2 (ArthroCare), VAPRvue (DePuy Mitek) generators in the coblation mode with BiVac 890-3s and 890-6s (Medevo) electrodes. The experiment was carried out in vitro by making incisions in porcine kidney, tongue and skin tissues at 3mm / s using three different power settings. Histological analysis was performed for 162 cuts comparing wound depths, distance between borders of the wound, necrotic and lateral thermal damage zone sizes. Statistical analysis was used for determination of factors affecting the size of the damage. Statistical analysis revealed that the factors affecting coblation caused damage described in the literature do not have the same effect on all tissues and measured parameters. In all tissues, the size of the necrotic and lateral thermal damage zones depends on the output power and, as it increases, the size of both zones increases. The width of the necrosis in tongue and skin tissues also depends on the selected generator. Tongue tissue in the size of both zones depends on the electrode chosen and the larger surface area of the electrode, the smaller both zones are. In kidney, skin and tongue tissues, the design of the electrode plays an important role in the process of wound size formation, the wound is deeper and narrower for electrode with smaller surface area. In the skin and kidney tissues, with increasing power, the depth of the wound also increases. Due to the dynamic variability of tissues and the differences in resistance in the living organism, in vivo studies would be needed to identify more precise damage zones.
Histological analysis of the coblation effect in different tissues
Keywords: Medicīna; koblācija; audu bojājums; plazma; elektroķirurģija