Dziesmu svētki un latviskā identitāte: tradīcijas un varas faktors okupētajā Latvijā un trimdā Vācijā 80. gados - Krontāle, Agnese (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt un atspoguļot latviskās identitātes un dziesmu svētku tradīcijas ciešo saistību un savstarpējo mijiedarbību padomju totalitārisma apstākļos Latvijā un trimdā ar fokusu uz 80.gadu svētku norisēm Latvijā un Vācijā. Darba gaitā tika apskatīti dziesmu svētku pirmsākumi, analizēts tradīcijas turpinājums pēc Otrā pasaules kara trimdā un okupētajā Latvijā, vērtēts trimdas sabiedrības ieguldījums latviskās identitātes saglabāšanā, analizēta okupācijas varas ietekme uz dziesmu svētkiem, kā arī analizēta kordziedāšanas nozīme. Darba rezultātā tika apstiprināts, ka dziesmu svētki ir viens no latviskās identitātes veidojošajiem elementiem. Šī tradīcija bija viens no iedarbīgākajiem veidiem kā nodot tautas gara vērtības nākamajām paaudzēm. Tika secināts, ka kordziedāšanai okupētajā Latvijā piemita duāla daba.

The aim of master thesis is to explore and reflect the Latvian identity and Latvian Song festival tradition, close relationship of them and interaction between Soviet totalitarianism and exile Latvian conditions with focus on developments in the 80s Celebration in Soviet Latvia and Germany. Master thesis analyzes tradition continuing after the Second World War and the occupation of Latvia, the exile community assessed the contribution of Latvian identity, analyzes the impact of the occupying powers to the song festival, as well as analyzes the role of chorus singing. The Song festival tradition is one of the Latvian identity elements. This tradition was one of the most effective ways to give the spirit of traditional value to future generations. It was concluded that the Latvian choir singing had a dual nature.
Song Celebration and Latvian Identity: Impact of Tradition and Political Power in Occupied Latvia and in Exile Society in Germany in the 80’s
Keywords: Filoloģija