Pamatizglītību 6 gados uzsākušo skolēnu sociālās attīstības (faktoru) izpēte 7. klasē - Liepa, Aija (Latvijas Universitāte, 2018)
Viena no aktuālākajām izglītības reformām paredz, ka pamatizglītības apguvi bērni sāks sešu gadu vecumā. Pašlaik tradicionāli skolu sāk apmeklēt 7 gadu vecumā. Latvijas kontekstā salīdzinoši maz ir pētīta bērna attīstība veselumā, lai apzinātu, vai bērni ir pietiekami sociāli gatavi, lai uzsāktu skolas gaitas 6 gadu vecumā. Nepieciešamība izpētīt skolēnu sociālo attīstību noteica Aijas Liepas maģistra darba tematu ‘’Pamatizglītību 6 gados uzsākušo skolēnu sociālās attīstības faktoru izpēte 7.klasē’’. Pētījumā analizēta skolēnu sociālā attīstība, ja pamatizglītibas apguve sākta 6 gadu vecumā. Izmantojot teorētiskās pētīšanas metodes, izdalīti sociālās attīstības faktori un noteikti sociālās attīstības komponenti un kritēriji. Pētījuma empīriskajā daļā, izmantojot kvalitatīvās empīriskās metodes, tika izpētīts un izanalizēts, kā pamatizglītības apguves uzsākšana 6 gadu vecumā ietekmē skolēnu turpmāko sociālo attīstību.

One of the most topical educational reforms anticipates that children will start the acquisition of elementary education at the age of six. Currently, the school is traditionally started at the age of seven. In the context of Latvia, the development of the child as a whole has been relatively little studied in order to determine whether children are socially prepared enough to start schooling at the age of six. The necessity to study the social development of students initiated the subject of Aija Liepa’s master thesis “The study of social development factors in Grade 7 of pupils who have started their basic education at the age of 6”. The study analyzes the social development of pupils when the acquisition of elementary education begins at the age of six. Using theoretical research methods, social development factors are resolved and certain social development components and criteria are determined. In the empirical part of the research, using qualitative empirical methods, it was investigated and analyzed how the acquisition of elementary education at the age of 6 affects the future social development of students.
The study of social development factors in Grade 7 of pupils who have started their basic education at the age of 6
Keywords: Pedagoģija; sociālā attīstība; socializācija; sociālās attīstības faktori; adaptācija