Enterālās barošanas problēmas māsu praksē intensīvās terapijas nodaļā - Kotlers, Jānis (Latvijas Universitāte, 2021)
Klīniskās barošanas mērķis ir saglabāt vai uzlabot uzturvielu uzņemšanas statusu, novēršot nepietiekamu uzturu un cīnoties ar tā sekām, uzturot ķermeņa audu un funkcionējošu plazmas proteīnu krājumus. Enterālā barošana ietver visas uztura terapijas formas, kas tiek nodrošinātas caur zarnu traktu un kad tiek izmantots speciāls uzturs ar noteiktu medicīnisku mērķi. Pētījuma darba mērķis - noskaidrot enterālās barošanas problēmas pacientam ar nazogastrālo zondi intensīvās terapijas nodaļa un pierādīt izvirzīto hipotēzi, ka pacientam ar nazogastrālo zondi intensīvās terapijas nodaļā ir enterālās barošanas problēmas. Mērķa sasniegšanai izmantota kvantitatīvā pētījuma metode, izpētītas 90 stacionārās medicīniskās kartes. Rezultātā tika pierādīta izvirzītā hipotēze.

The aim of clinical feeding is to maintain or improve nutrient intake status by eliminating malnutrition and combating its effects by maintaining the stocks of body tissues and functioning plasma proteins. Enteral nutrition includes all forms of nutrition therapy that are provided through the gut and when a special diet with a particular medical purpose is used. The aim of the study work is to identify the enteral feeding problems of a patient with a nasogastric tube by the intensive-care department and to demonstrate the hypothesis that a patient with a nasogastric tube has enteral-feeding problems in the intensive-treatment department. For the study a quantitative study method has been used, 90 stationary medical cards have been studied. As a result, the protruding hypothesis was proven.
Enteral nutrition problems in the intensive care unit nursing practice
Keywords: Medicīna; enterālā barošana; pacients; nazogastrālā zonde; intensīvās terapijas nodaļa