Bobsleja sporta sasniegumu ietekmējošie faktori covid krīzes otrajā posmā - Kirejevs, Regnārs (Latvijas Universitāte, 2022)
Covid-19 krīzes periodā novērojot un analizējot izmaiņas Latvijas, Vācijas un Austrijas bobsleja U23 grupas komandu darbībā, tika realizēts pētījums “Bobsleja sporta sasniegumu ietekmējošie faktori Covid-19 krīzes otrajā posmā”. To veido vairāku pētnieku teorētiskās atziņas par sportošanas motivāciju, pieredzi, faktoriem, kas to ietekmē un izsauc nopietnas izmaiņas ikdienā un sporta karjerā. Pētījuma mērķis – noskaidrot, kā vīrusa Covid-19 pandēmijas apstākļos izmainījās Latvijas, Vācijas un Austrijas bobslejistu sportošanas motivācija. Pētījuma otrajā daļā ar aptaujas metodes palīdzību noskaidrots, kā Covid-19 karantīnas apstākļi ir ietekmējuši Latvijas, Vācijas un Austrijas bobsleja U23 grupas komandas. No pētījuma izriet diezgan liela atšķirība starp Latvijas, Vācijas un Austrijas bobslejistu sportošanas motivācijas izmaiņām Covid-19 karantīnas dēļ, atklājot atšķirīgus trenēšanās apstākļus, kas austriešu un vācu komandā ir krietni labāki nekā Latvijas izlasei. Savukārt tieši treniņu process Austrijas un Vācijas bobsleja komandā ir manāmi mainījies.

Observing and analyzing changes in the activities of Latvian and Austrian bobsleigh U23 teams due to the Covid-19 crisis, the study “Impact of the Pandemic on the Motivation and Attitude of Latvian and Austrian Bobsleigh Players towards Sports Achievements” was carried out. It consists of the theoretical insights of researchers about the motivation of sports, experience, various factors that influence it and cause serious changes in everyday life and sports careers. The aim of the study was to find out how the motivation of Latvian and Austrian bobsleighers changed in the conditions of the Covid-19 virus pandemic. In the second part of the study, with the help of the survey method, it was found out how the quarantine conditions of Covid-19 have affected the teams of the Latvian and Austrian bobsleigh U23 group. The study reveals a rather large difference between the changes in the motivation of Latvian and Austrian bobsleighers due to Covid-19 quarantine, revealing different training conditions, which are much better for the Austrian team than for the Latvian team. On the other hand, the training process in the Austrian bobsleigh team has changed more significantly.
Factors influencing sports achievement of bobsleigh in the second phase of Covid-19 crisis
Keywords: Sporta zinātne; Bobslejs; Covid-19; Latvija; Austrija; Vācija