Nicotiana sylvestris, Nicotiana tabacum un Nicotiana rustica sugu indentifikācijas metodes izstrādāšana tiesu ekspertīzes vajadzībām - Bērziņa, Sanda Astra (Latvijas Universitāte, 2024)
Nelegālās izcelsmes tabakas izstrādājumi veido Latvijā teju sesto daļu no tabakas patēriņa, tādā veidā radot zaudējumus valsts budžetam. Valsts policijas izņemtā tabaka un tabakas izstrādājumi nonāk Valsts tiesu ekspertīžu birojā, kur veic tabakas un tās izstrādājumu identifikāciju ar botāniskās izpētes un gāzu hromatogrāfijas masspektrometrijas metodē. Ar šīm metodēm iesniegtos izpētes objektus iespējams identificēt līdz ģintij Nicotiana (L.) Darba mērķis bija noskaidrot transkribēto starpliku sekvences (ITS) marķiera polimorfismus Nicotiana tabacum, Nicotiana sylvestris un Nicotiana rustica. Darba izstrādes laikā izveidoja šo sugu sēklu un DNS bibliotēku, kā arī ieguva ITS sekvences, šajā kodola DNS reģionā atklājot atšķirības starp sugām. ITS ir potenciāls tikt izmantotiem, kā marķierim tabakas un tabakas izstrādājumu identifikācijai tiesu ekspertīzē.

Illegal tobacco products constitute nearly one-sixth of tobacco consumption in Latvia, causing losses to the state budget. The State Police seize tobacco and tobacco products, which are then sent to the State Forensic Science Bureau. Here, the identification of tobacco and its products is performed using botanical research and gas chromatography-mass spectrometry methods. These methods allow the identification of submitted research objects to the genus Nicotiana (L.). The aim of this study was to investigate the polymorphisms of the internal transcribed spacer (ITS) marker in Nicotiana tabacum, Nicotiana sylvestris, and Nicotiana rustica. During the study, a seed and DNA library of these species was created, and ITS sequences were obtained, revealing differences between species in this nuclear DNA region. ITS has the potential to be used as a marker for the identification of tobacco and tobacco products for forensic purposes.
Development of identification method for Nicotiana sylvestris, Nicotiana tabacum, and Nicotiana rustica species for forensic expertise purposes
Keywords: Bioloģija; iekšējās transkribētās starplikas; tabaka; tiesu ekspertīze; Sangera sekvenēšana