Darba līguma nošķiršana no uzņēmuma līguma. - Kuzika, Rūta (Latvijas Universitāte, 2019)
Mūsdienās ļoti aktuāls problēmjautājums ir līgumu nošķiršana. Praksē nereti tiek konstatētas situācijas, kad darba tiesiskās attiecības neatbilst faktiskajiem apstākļiem, tieši noslēdzot neatbilstošu līguma veidu. Lai netiktu aizskartas pušu tiesības, t.i. – darbinieka tiesības uz sociālajām garantijām un pasūtītāja neapgrūtināšana ar darba devēja pienākumiem, ļoti būtiski ir saprast, kāds līguma veids ir slēdzams. Darba mērķis ir Civillikuma, Darba likuma un citu normatīvo aktu izpēte, kas regulē darba tiesiskās attiecības. Īpaši aplūkojot darba līguma un uzņēmuma līguma jēdzienu, saturu un tā būtību, atrast abu līgumu nošķiršanas kritērijus. Darba mērķa sasniegšanai tika aplūkoti arī arvalstu tiesību akti, līguma subjektu tiesības un pienākumi, kā arī tika aplūkotas sekas, kas iestājas, ja tiek noslēgts neatbilstošs līguma veids. Darbā tika izmantotas šādas zinātniskās pētniecības metodes: dedukcijas, sistemātiskā, salīdzinošā un analītiskā metode. Darbs sastāv no 4 nodaļām un trīs apakšnodaļām, darba apjoms – 42 lappuses. Darbā izmantots 50 informācijas avots. Atslēgvārdi: uzņēmuma līgums, darba līgums, darba tiesiskās attiecības, līgumu nošķiršana.

Nowdays a very topical issue is contract separation problem. In practice, it is often the case that legal employment relationships do not correspond to the actual circumstances by directly concluding an inappropriate type of contract. In order not to infringe the rights of the parties – the employee`s right to social guarantees and the non – encumbrance of the customer with the obligations of the employer, it is very important to understand what type of concract is to be closed. The aim of the thesis is to study the Civil Law, Labor Law and other normative acts that regulate labor legal relations. Particulary when looking at the concept, content and nature of a contract of employment and a business agreement, find the criteria of separating these two contracts. In order to achieve the objective of the work, the law of the country, the rights and obligations of the parties to the contract were also examined, as well as the consequences of the inappropriate type of contract. The following scientific research methods were used: deduction, systematic, comparative and analytical methods. The work consists of 4 chapters and 3 chapters, the volume of work - page 42. The paper uses 50 literature sources. Keywords: company contract, employment contract, labor relationship, separation of contracts.
Separation of an employment contract from a company contract.
Keywords: Juridiskā zinātne; uzņēmuma līgums; darba līgums; darba tiesiskās attiecības; līgumu nošķiršana