Racionāla antibakteriālo līdzekļu lietošana akūta nekomplicēta cistīta gadījumā - Rogaļska, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2015)
Akūts nekomplicēts cistīts ir bieži sastopama infekcija, kuras ārstēšanai ir piemērotas dažādu grupu antibiotikas. Darba mērķis ir noskaidrot, vai Latvijā pacienti racionāli lieto antibiotikas urīnceļu infekciju ārstēšanai. Mērķa sasniegšanai tika veikta aptauja. Iegūtie dati liecina, ka visbiežāk urīnceļu infekcijas gadījumā pacienti lieto nitrofurantoīnu (47%), tad β-laktāma grupas antibiotikas(32%),fluorkvinolonu grupas antibiotikas (13%) un TMP/SMX kombināciju(8%). Cefalosporīnu grupas antibiotikas netika lietotas nevienā gadījumā. Pētījuma respondenti uzskata, ka racionāli lieto antibiotikas urīnceļu infekcijas ārstēšanai, tomēr rezultāti parādīja, ka ne visi ir pietiekami informēti par antibiotiku racionālās lietošanas nosacījumiem. Galvenais secinājums ir, ka respondenti racionāli lieto antibiotikas urīnceļu infekcijas ārstēšanai.

Acute uncomplicated cystitis is very common infection. Antibiotics from different classes are applied to treat it. The objective of this study is to ascertain if patients in Latvia are using antibiotics rationally to treat urinary tract infections. The obtained data shows that the most commonly used antibiotics for treatment are nitrofurantoin(47%),β-lactam antibiotics (32%),fluoroquinolones(13%) and combination of trimetoprim/sulfametoxazol(8%). Respondents do not use cephalosporins at all.Most of the respondents consider that they use antibiotics for the urinary tract infections treatment rationally, however the results shows that not all of the respondents are informed enough about the all aspects of rational use of antibiotics. The main conclusion is that respondents are using antibiotics rationally to treat urinary tract infections.
Rational use of antibiotics in acute uncomplicated cystitis
Keywords: Farmācija; cistīts; nitrofurantoīns; racionāla lietošana; urīnceļu infekcija; aptauja