Vispārinātā un individualizētā politiskā uzticēšanās un identifikācija ar sociālo grupu kā pilsoniskās aktivitātes prognozētāji - Kajaka, Renāte (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot kā politiskā efektivitāte, politiskā uzticēšanās un identificēšanās ar grupu prognozē iesaistīšanos pilsoniskās aktivitātēs lauksaimniecības nozares ietvaros. Pētījumā piedalījās 79 respondenti (39 sievietes un 40 vīrieši), vecumā no 24 līdz 80 gadiem. Tika iegūti arī sekojoši demogrāfiskie dati: dzimums, vecums un izglītības līmenis. Tika izmantoti šādi pētījuma instrumenti: 1) Latvijas Zinātnes padomes (turpmāk – LZP) finansētā Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekta (turpmāk – FLPP) “Politiskās uzticēšanās psiholoģiska modeļa izstrāde un pārbaude” Politiskās uzticēšanās aptauja, 2) LZP finansētā FLPP projekta “Politiskās uzticēšanās psiholoģiska modeļa izstrāde un pārbaude” Politiskās efektivitātes aptauja, 3) Apvienotās karalistes pilsoņu audita, vairāku viļņu aptauja (Citizen Audit, a large multi-wave survey of citizenship in the United Kingdom; Pattie, Seyd, Whiteley, 2003), 4) 12 jautājumu, trīs dimensiju grupas identifikācijas skala (12-item Three-Dimensional Strength of Group Identification Scale; Cameron, 2004). Abas pēdējās aptaujas tulkotas šī maģistra darba ietvaros un pielāgotas šī maģistra darba vajadzībām. Pētījuma iegūtie rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgas saistības starp iesaistīšanos pilsoniskās aktivitātēs un ārējo politisko efektivitāti, kā arī starp identificēšanos ar grupu un iesaistīšanos pilsoniskās aktivitātēs. Tomēr pārējie pilsoniskās iesaistīšanās prognozētāji, proti, iekšējā politiskā efektivitāte, kā arī vispārinātā un individualizētā politiskā uzticēšanās, saistību ar pilsonisko iesaistīšanos neuzrādīja.

The aim of this master's thesis was to discover how political efficiency, political trust and identification with a group predicts participation in civic activities within the agricultural sector. The study involved 79 respondents (39 women and 40 men) aged 24 to 80 years. The following demographic data was also obtained: gender, age and level of education. The subsequent research tools were used: 1) Fundamental and Applied Research Project (hereinafter - FLPP) Political trust survey “Development and testing of a psychological model of political trust”, funded by the Latvian Council of Science (hereinafter - LZP), 2) LZP funded FLPP project “Development and testing of a psychological model of political trust” Political efficacy survey, 3) Citizen Audit, a large multi-wave survey of citizenship in the United Kingdom (Pattie, Seyd, Whiteley, 2003), 4) 12-item Three-Dimensional Strength of Group Identification Scale (Cameron, 2004). The last two surveys have been translated and adjusted as part of this work. The results of the study showed a statistically significant relationship between participation in civic activities and external political efficacy, as well as statistically significant correlation between group identification and involvement in civic activities. However, the other predictors of civic engagement, namely internal political efficacy as well as generalized and individualized political trust, did not show a link to civic engagement in political affairs.
Generalized and Individualized Political Trust and Identification with the Social Group as Predictors of Civic Activity
Keywords: Psiholoģija; pilsoniskā aktivitāte; politiskā efektivitāte; politiskā uzticēšanās; identificēšanās ar grupu; politiskā iesaiste