Maksātnespējas procesa izmaksu tiesiskias regulējums. Maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu korelācija ar maksātnespējas procesā atgūto līdzekļu apmēru. - Pundure, Iveta (Latvijas Universitāte, 2016)
Latvijas Republikā maksātnespējas procesa efektivitātes mērījumi nav noteikti un tie netiek regulāri apkopoti. Par maksātnespējas procesa efektivitātes uzlabojumu ieviešanas nepieciešamību uzstājīgi norāda Ārvalstu investoru padome, Latvijas Republikas Valsts kontrole, kā arī Tieslietu ministrijas, kuras pārraudzībā ir maksātnespējas joma. Arī likumdevējs ir saskatījis nepieciešamību veikt reformas maksātnespējas jomā, t.sk. stiprināt maksātnespējas procesa administratoru darbības finanšu kontroli ar mērķi novērst personisko vai mantisko ieinteresētību administratora darbībā. Darba autore saskatīja iespēju padziļinātāki izpētīt tieši maksātnespējas izmaksu tiesisko regulējumu, un maksātnespējas procesa administrācijas izmaksu un atgūto līdzekļu korelāciju. Pētījuma mērķis ir novērtēt maksātnespējas procesa efektivitāti, noskaidrot, vai izmaksu apmērs maksātnespējas procesā ir samērīgs, kā arī radoši meklēt maksātnespējas procesa efektivitātes uzlabojumu risinājumus. Ar Maksātnespējas administrācijas atbalstu, autore ir patstāvīgi apkopojusi maksātnespējas procesā atgūto līdzekļu un izmaksu datus, veikusi to analīzi un rezultātu apkopojumu iekļāvusi darbā. Darbs sastāv no trīs galvenajām nodaļām, kur pirmajā veikta maksātnespējas procesa tiesiskā regulējuma analīze, otrajā apskatīta un analizēta maksātnespējas procesa izmaksu korelācija ar maksātnespējas procesā atgūtajiem līdzekļiem un trešajā pētīta maksātnespējas procesa administratora atbildība.

In the Republic of Latvia insolvency proceedings effectiveness measurements are not defined and they are not regularly collected. Insolvency proceedings effectiveness improvements implementations are strongly recommended by the Foreign Investors Council, the Latvian State Audit Office and the Ministry of Justice, which is supervising insolvency area. The legislator sees a need to carry out reforms in the field of insolvency as well, including strengthening financial control of insolvency administrator’s performance in order to prevent personal interest in their operations. The research author sees an opportunity to explore in greater depth legal framework that determines insolvency proceedings costs, and correlation between insolvency proceedings administration costs and recovered funds. The research aim is to evaluate the effectiveness of the insolvency process, to ascertain whether the amount of the costs of insolvency proceedings are appropriate and creatively seek insolvency proceedings effectiveness improvement solutions. With Insolvency Administration support, the author has independently compiled data of the recovered funds and insolvency proceedings administration costs, made the analysis and summary of the results is included in the research paper. The research paper consists of three main sections – in the first one carried out the insolvency proceedings legal framework analysis, in the second analyzed correlation between the recovered funds and insolvency proceedings administration costs and in the third studied insolvency administrator responsibility.
Legal framework that determines insolvency proceedings costs. Correlation between insolvency proceedings administration costs and recovered funds
Keywords: Juridiskā zinātne; administrators; depozīts; atlīdzība; izmaksas; izdevumi