Ilgtermiņa līgumu uzskaites izpēte arhitektūras nozares uzņēmumos Latvijā - Cimiņa, Indra (Latvijas Universitāte, 2025)
Arhitektu darbs ir sarežģīts un laikietilpīgs, rezultāta sasniegšanai bieži vien ir nepieciešami vairāki finanšu pārskata periodi, tādēļ arhitektu biroju vadītājiem un grāmatvežiem ir jāizprot ilgtermiņa līgumu uzskaites metodes, kuras tiek izmantotas projektu izpildes procentu aprēķināšanā un metodes kā šie dati tiek uzrādīti finanšu pārskatos. Darba mērķis - uz teorētisko un praktisko materiālu pamata, izpētīt ilgtermiņa līgumu uzskaiti un to uzrādīšanu finanšu pārskatos arhitektūras nozares uzņēmumos Latvijā un izstrādāt priekšlikumus konstatēto problēmu un nepilnību novēršanai. Bakalaura darba izstrādes rezultātā autore konstatēja virkni nepilnību, kas saistītas ar ilgtermiņu līgumu ieņēmumu un izdevumu uzrādīšanu finanšu pārskatos, un izstrādāja priekšlikumus to novēršanai.

The work of architects is complex and time-consuming, and achieving results often requires several financial reporting periods. Therefore, managers and accountants of architectural firms must understand the methods of accounting for long-term contracts, including how to calculate the percentage of project completion and how this data is presented in financial statements. Aim of the thesis – based on theoretical and practical materials, to examine the accounting and financial reporting of long-term contracts in architecture industry companies in Latvia, and to develop proposals for addressing identified problems and shortcomings. As a result of the bachelor thesis, the author identified a number of deficiencies related to the recognition of revenues and expenses from long-term contracts in financial statements and developed proposals for their elimination.
Research on the Accounting of Long-Term Contracts In Architecture Industry Companies In Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; arhitektūras nozare; ilgtermiņa līgumi; ilgtermiņa līgumu uzskaite; avansa maksājumi; ieņēmumi