Zemās sieviešu pārstāvniecības parlamentā cēloņi: Latvijas gadījuma analīze - Bergmane, Annija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā “Zemās sieviešu pārstāvniecības parlamentā cēloņi: Latvijas gadījuma analīze” tiek apskatīts aizvien aktuālais jautājums par to, kādēļ Latvijas parlamentā ir tik maz sieviešu. Situācija tiek analizēta, balstoties uz tā saukto pieprasījuma – piedāvājuma teoriju. Darba mērķis ir noskaidrot, kā pieprasījuma puses faktori jeb sieviešu vēlme kandidēt vēlēšanās ietekmē zemo pārstāvniecību parlamentā. Atbilstoši tam pētījuma empīriskajā daļā tiek veikts kvantitatīvs pētījums, lai noteiktu trīs profesiju grupas pārstāvošo sieviešu vēlmi darboties politikā un kandidēt Saeimas vēlēšanās, kā arī tiek intervētas pašreizējās Saeimas deputātes, lai, balstoties uz viņu pieredzi, iegūtu viņu skatījumu par šo problēmu. sievietes, pārstāvniecība, piedāvājuma – pieprasījuma faktoru modelis, parlaments, Latvijas gadījums.

In the Bachelor paper “Causes of low women representation in parliament: Latvian case analysis” still current topic about why in the Latvian parliament are so few women. The situation is analyzed relying on so called supply – demand side model. The aim of this paper is to clarify how supply-side factors (or women’s willigness to run for elections) affect the low women representation in parliament. In the empirical part author made and quantitative reseach to define willigness to work in politics and to run for elections of women who are representing three professions. Also author interviewed current women deputies of Saeima to get their viewpoint on this situation. Key words: women, representation, sypply – demand side model, parliament, Latvian case analysis.
Causes of low women representation in parliament: Latvian case analysis
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Sievietes; Pārstāvniecība; Piedāvājuma - pieprasījuma faktoru modelis; Parlaments; Latvijas gadījums