Ķīmiski sintezētu sudraba nanodaļiņu iegūšana un to ietekme uz organisko pusvadītāju luminiscenci - Sīlis, Raivis (Latvijas Universitāte, 2022)
Metāla nanodaļiņas var uzlabot organiskā pusvadītāja luminiscenci, tāpēc tas var palīdzēt attīstīt - laboratorijas mikroshēmas, sensorus vai gaismas modulatorus, kas ir balstīti uz organisko pusvadītāju bāzes. Šajā darbā tika veikta sfērisku un prizmatisku “core-shell” sudraba nanodaļiņu sintēze ūdens vidē un ar dažādām metodēm tika īstenota to pārnese organiskajos šķīdinātājos. Tika izmantota ultraskaņas metode un nanodaļiņas pārnese heksānā. Pēc pārneses sudraba nanodaļiņas tika jauktas ar organisko luminoforu DWK-1-TB. Darbā tika pētītas nanodaļiņu-organiskā luminofora sistēmas luminiscences īpašības. Tika apskatīts kā nanodaļiņas ietekmē luminofora kvantu iznākumu, fotonu dzīves laiku, emisijas kartes plānās kārtiņās un šķīdumos.

Metal nanoparticles can enhance organic semiconductor luminescence, so it can help to develop laboratory chips, sensors or light modulators based on organic semiconductors. In this work, the synthesis of spherical and prismatic “core-shell” silver nanoparticles was performed in the aquatic environment and their transfer in organic solvents was carried out by various methods. Ultrasound and nanoparticle transfer in hexane were used. After transfer, the silver nanoparticles were mixed with the organic luminophore DWK-1-TB. In this work luminescence property of nanoparticle-organic luminophore system were studied and viewed how nanoparticles affect luminophore quantum yield, photon lifetime, emission maps in thin films and solutions.
Chemically synthesized silver nanoparticles and their impact on organic semiconductor luminescence
Keywords: Fizika; Luminiscence; sudraba nanodaļiņas; kvantu iznākums; fotonu dzīves laiks; plānās kārtiņas