Ilgtspējīgas attīstības problemātika vides ētikā: Latvijas gadījums - Strupule, Anna (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir: Ilgtspējīgas attīstības problemātika vides ētikā: Latvijas gadījums. Šī temats ir aktuāls, jo mūsdienu pasaulē videi un problēmām, kas saistītas ar vides piesārņojumu tiek pievērsta aizvien lielāka uzmanība. Dažādām ētikas pieejām videi gala rezultātā ir ietekme uz politiku veidošanas procesu, šī ietekme attiecas arī uz Latvijas gadījumu. Līdz ar to ētikai un it sevišķi vides ētikai ir aizvien pieaugoša loma runājot par vides problēmām un to izraisīto seku risināšanu. Ilgtspējīgās attīstības kontekstā vides ētikai ir izšķiroša nozīme. Bakalaura darba pamatmērķis bija detalizēti izpētīt problemātiku, kas saistās ar ilgtspējīgas attīstības ieviešanu Latvijā vides ētikas kontekstā, sevišķu uzmanību pievēršot „Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai līdz 2030. gadam”, kā arī veicināt Latvijas ilgtspējīgas attīstības projektu un politiku realizētāju pievēršanos vides ētikas jautājumiem, jo tas var būtiski ietekmēt virzību uz ilgtspējīgu attīstību. Darbā tika izvirzīta sekojoša hipotēze: „Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam” iztrūkst izvēlētās vides ētikas pieejas integritāte. Lai apstiprinātu hipotēzi tika izmantoti dažādu autoru pētījumi par ilgtspējīgu attīstību un vides ētiku, kā arī tika analizēta Latvijas likumdošana un atbildēts uz sekojošiem jautājumiem: Ko nozīmē ilgtspējīgas attīstības jēdziens un kā tas radies? Kas ir vides ētika un kā tā radusies un attīstījusies? Kā tiek iedalīta vides ētika? Kāda ir Latvijas ilgtspējīgās attīstības gaita? Kura no vides ētikas pieejām dominē „Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam”? Darba rezultātā ir radīts analītisks pētījums ar kritisku ievirzi un ir vispusīgi izanalizēta un apskatīta „Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam”, vides ētikas kontekstā. Tā rezultātā ir apstiprināta sākotnēji izvirzītā hipotēze - Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam” iztrūkst izvēlētās vides ētikas integritāte.

Theme of this research is Problems of sustainable development in environmental ethics: Latvian case. This thesis is significant because increasingly more attention is being paid to problems connected to environmental problems, such as environmental pollution. Different approaches to environmental ethics have influence on policy-making process and this influence regards also to Latvian case. As a result, ethics, especially environmental ethics, has growing role in discussions about environmental problems and its possible consequences. In context of sustainable development has crucial role in environmental ethics. Basic aim of the research is to study problems connected to sustainable development implementation in environmental ethics in Latvia, especially pointing out “Sustainable development strategy of Latvia for 2030”, as well as promote policy makers to turn on sustainable development projects in Latvia. Hypothesis of this research is following: “Sustainable development strategy of Latvia for 2030” lacks integrity of selected approach of environmental ethics. Lots of different author’s researches ah been used to prove this hypothesis, as well as Latvian legislation had been analyzed to answer following questions: What does sustainable development term means and how it was created? What is environmental ethics and how it developed? What are the approaches of environmental ethics? What is the course of sustainable development policy in Latvia? Which approach of environmental ethics is dominant in “Sustainable development strategy of Latvia for 2030”? As a result of the written work, there is an analytical research with a critical tendency and comprehensively analyzed the “Sustainable development strategy of Latvia for 2030” in context of environmental ethics. The hypothesis of the research had been approved – so it is evident that “Sustainable development strategy of Latvia for 2030” lacks integrity of selected approach of environmental ethics.
Problems of sustainable development environmental ethics: Latvian case
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)