Transnacionālo korporāciju apvienošanās un tā ietekme uz attīstību - Bruģe, Sintija (Latvijas Universitāte, 2019)
Globalizācijas ietekmē, pieaugot korporāciju iespējām veikt darbību starptautiskā mērogā, ir izveidojies ļoti dinamisks un konkurentu bagāts tirgus teju visās industrijās un nozarēs. Lai saglabātu savu konkurētspēju un spētu pielāgoties straujajām pārmaiņām, korporācijām ir bijis jāattīstās un jāaug ļoti straujā tempā. Līdz ar to, ir aktualizējušās apvienošanas un pārņemšanas stratēģijas, ko korporācijas izmanto kā ātrākas izaugsmes un attīstības rīkus, lai nodrošinātu savu konkurētspēju un ieņemtu stabilu vietu savas nozares tirgū. Līdz ar to, pētījuma mērķis ir identificēt transnacionālo korporāciju apvienošanās darījumu ietekmi uz uzņēmumu attīstību. Analizējot divus apvienošanās darījumus, tiek identificēti darījumus motivējošie faktori un noteikta darījumu ietekme uz korporāciju finanšu rādītājiem un šo korporāciju turpmāko darbību.

Due to globalization, the increasing possibilities for corporations to operate internationally have created a very dynamic and competitive market within virtually all industries and branches. In order to remain competitive and adapt to rapid change, corporations have had to develop and grow at a very fast pace. As a result, merger and acquisition strategies have become more topical by corporations using them as tools for faster growth and development to secure their competitiveness and gain a stable position in their market. Therefore, the aim of the research is to identify transnational corporation merger impact on business development. By analyzing two merger transactions, deal motivating factors are identified and the impact of transactions on the financial ratios of corporations and their future performance is determined.
Transnational Corporation Mergers and its Impact on Development
Keywords: Ekonomika; transnacionālas korporācijas; apvienošanās; attīstība; Nestle; Royal Dutch Shell