Adaptācija stacionāra vidē, anestēzijā, reanimācijā un intensīvā terapijā strādājošām māsām - Piļušina, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – „Adaptācija stacionārā vidē anestēzijā, reanimācijā un intensīvā terapijā strādājošām māsām.” Tēmas aktualitāti nosaka māsas nepietiekamība Latvijas slimnīcās sakarā ar adaptācijas problēmām. Darba mērķis ir noskaidrot adaptācijas procesu stacionārā vidē anestēzijā, reanimācijā un intensīvā terapijā strādājošām māsām Pētniecības uzdevumi ir veikt interviju un analizēt iegūtos rezultātus. Pētniecības jautājums: Kāds ir adaptācijas process stacionārā vidē anestēzijā, reanimācijā un intensīvā terapijā strādājošām māsām? Pētniecības instruments: 8 jaunas sertificētas māsas. Pētniecības metode: pilnīgi strukturēta intervija. Galvenie pētījuma rezultāti: viens no svarīgākajiem māsu adaptāciju ietekmējošiem faktoriem ir atbalstoša darba vide, kā arī saskarsmes kvalitāte un kultūra starp kolēģiem, vadību un padotajiem, ārstiem un māsām. Atslēgas vārdi: adaptācija, dezadaptācija, darba vide, adaptācijas process.

This Bachelor’s thesis theme is “Anesthesiology, reanimation division and intensive care nurse adaptation to hospital environment”. Relevance of theme is determined by the lack of nurses in Latvian hospitals due to adaptation problems. The purpose of this thesis is to explore the process of adaptaition of anesthesiology, reanimation division and intensive care nurses to hospital environment. Research objective is to inerview nurses and to analize results. Research question: How the process of adaptaition of anesthesiology, reanimation division and intensive care nurses to hospital environment is going? Research instrument: 8 young certified nurses. Research method: totally structured interview. Research main results: one of the most important factors that influence nurse adaptation is appropriate work environment as well as communication quality and culture between colleagues, coordinates and subordinates, doctors and nurses. Keywords: adaptation, disadaptation, work environment, adaptation process.
Anesthesiology, Reanimation, Division and Intensive Care Nurse Adaptation to Hospital Environment
Keywords: Medicīna; adaptācija; dezadaptācija; darba vide; adaptācijas process