Sieviešu reproduktīvās veselības rāmējumi Latvijas sabiedrisko mediju saturā no 2019. līdz 2024. gadam - Piebalga, Megija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Sieviešu reproduktīvās veselības rāmējumi Latvijas sabiedrisko mediju saturā no 2019. līdz 2024. gadam”. Pētījuma mērķis ir analizēt, kā sieviešu reproduktīvās veselības jautājumi tiek atspoguļoti Latvijas sabiedriskajos medijos, un identificēt dominējošos rāmējumus. Darbs sastāv no teorētiskās, metodoloģiskās un empīriskās daļas. Teorētiskā daļa balstīta uz literatūras apskatu par rāmējuma un dienaskārtības teorijām, veselības komunikāciju un feministiskajām teorijām. Pētījuma metodoloģijā izmantota kvantitatīvā un kvalitatīvā kontentanalīze, tostarp rāmēšanas analīze. Pētījuma rezultāti liecina, ka no 2019. līdz 2024. gadam Latvijas sabiedriskajos medijos sieviešu reproduktīvā veselība galvenokārt tika atspoguļota kā sabiedriska problēma, kamēr politiskais un individuālais skatījums par šo tematu bija mazāk izteikts. Turklāt mediju saturā pārsvarā bija sastopams atbildības rāmis, kas uzsvēra valsts pienākumu nodrošināt kvalitatīvu veselības aprūpi un sabiedrības lomu sieviešu reproduktīvās veselības labklājības veicināšanā.

The bachelor’s thesis topic is “Framing of Women’s Reproductive Health in the Content of Latvian Public Media from 2019 to 2024”. The study aims to analyze how issues related to women’s reproductive health are represented in Latvian public media and identify the dominant frames. The work consists of theoretical, methodological, and empirical parts. The theoretical part is based on a literature review of framing and agenda–setting theories, health communication, and feminist theories. The methodological part employs quantitative and qualitative content analysis, including framing analysis. The results of the study show that from 2019 to 2024, women’s reproductive health in Latvian public media was primarily portrayed as a societal issue, while political and individual perspectives were less emphasized. Moreover, the content largely featured the responsibility frame, highlighting the state’s obligation to ensure quality healthcare and the role of society in promoting women’s reproductive health and well–being.
Framing of Women's Reproductive Health in the Content of Latvian Public Media from 2019 to 2024
Keywords: Komunikācijas zinātne; sieviešu reproduktīvā veselība; Latvijas sabiedriskie mediji; rāmējumi; dienaskārtība; kontentanalīze