Politiskās pārliecības un personības iezīmju saistība ar naudas taupīšanu - Andriksons, Henrijs (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp indivīdu politisko orientāciju, personības iezīmēm un naudas taupīšanu. 101 respondents aizpildīja interneta aptauju, kura sastāvēja no Lielā Piecinieka aptaujas, Sociālā Konservatīvisma, Ekonomiskā Kreisuma un Naudas taupīšanas skalas. Pētījumā tika atklāta statistiski nozīmīga, pozitīva korelācijas starp ekonomiski kreisu politisko orientāciju un naudas taupīšanu, kā arī ekonomiski kreisu politisko orientāciju un ekstraversiju. Tika atklāta arī statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp naudas taupīšanu un labvēlīgumu. Atslēgas vārdi: naudas taupīšana, personības iezīmes, politiskā orientācija

The aim of this study was to find a correlation between money conservation, personality factors, and political orientation. Total of 101 respondents answered electronically to a survey which contained a Big Five personality questionnaire, Social Conservatism scale, Economic Left scale and Money Conservation scale. The study revealed a significant positive correlation between economic left political orientation and money conservation, as well as economic left political orientation and extraversion. Also, the study revealed a significant negative correlation between money conservation and agreeableness. Keywords: money conservation, personality, political orientation
Relations between political orientation, personality traits and money conservation
Keywords: Psiholoģija; naudas taupīšana; personības iezīmes; politiskā orientācija; ekonomikas psiholoģija