Dzīvnieku tēla interpretācija melnbaltās ilustrācijās - Melbārde, Justīne Daiga (Latvijas Universitāte, 2020)
Dzīvnieku mākslas darbi ir atpazīstami jau no seniem laikiem. To tēmas variē no medījuma līdz mājdzīvniekam. Diplomdarba galvenais pētījuma priekšmets ir dzīvnieku tēla interpretācija melnbaltās ilustrācijās. Teorētiskās daļas galvenais uzdevums ir izpētīt dzīvnieka tēla vēsturi un simboliku, kā arī melnbalto ilustrāciju tehnikas. Empīriskās daļas galvenais uzdevums ir analizēt dažādu mākslinieku veidotas dzīvnieka tēla ilustrācijas. Tika secināts, ka dzīvnieku simbolika var atšķirties katrā kultūrā, tomēr ir arī daži vienojošie elementi. Dzīvniekus visbiežāk ilustrācijās attēlo vienus pašus vai ar citiem dzīniekiem, reti ar cilvēkiem. Radošajā daļā tika izveidots grāmatas dizains. Grāmatā ir apkopoti autores dzejoļi vairāku gadu garumā un veidotas ilustrācijas.

Animal artwork has been recognizable since ancient times. Their themes range from hunting to pets. The main subject of the diploma thesis is the interpretation of the image of animals in black and white illustrations. The main task of the theoretical part is to study the history and symbolism of the animal image, as well as black and white illustration techniques. The main task of the empirical part is to analyze the animal image illustrations created by different artists. It was concluded that animal symbolism may vary from culture to culture, but there are some unifying elements. Animals are most often depicted in illustrations alone or with other animals, rarely with humans. The design of the book was created in the creative part. The book summarizes the author's poems over several years and created illustrations.
Interpretation of Animals in Black and White Illustrations
Keywords: Mākslas zinātne; dzīvnieki; simbolisms; dzīvnieka tēls; ilustrācijas; ilustrāciju tehnikas