Alfreda Dāvida (1923 – 2006) dzīvesdarbība Alūksnes novada kultūrizglītībā - Petrikalne, Inese (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba temats ir „Alfreda Dāvida (1923-2006) dzīvesdarbība Alūksnes novada kultūrizglītībai”. Tā aktualitāti nosaka Alfreda Dāvida dzīvesdarbība Alūksnes novada kultūrizglītībā. Šis devums vēl nebija apzināts. Bakalaura darbā izvirzīts mērķis- izpētīt mūzikas pedagoga, solo dziedātāja, diriģenta, sabiedriskā darbinieka, rakstnieka, publicista Alfreda Dāvida dzīvesdarbību Alūksnes novada kultūrizglītībai. Pētījumā izmantotas šādas pētnieciskās metodes: literatūras un avotu analīze, dokumentu analīze, muzeja materiālu analīze, atmiņu stāstījumu analīze, interviju analīze. Pirmajā nodaļā izzināts Alfreda Dāvida dzīves gājums. Otrajā nodaļā izanalizēta Alfreda Dāvida muzikāli pedagoģiskā darbība: viņa devums mūzikas pedagoģijā, izanalizēts Alfreda Dāvida diriģenta un solo dziedātāja devums Alūksnes novada kultūrizglītībai. Trešajā nodaļā apskatītas Alfreda Dāvida kā sabiedriskā darbinieka aktivitātes. Ceturtajā nodaļā izpētīts viņa ieguldījums rakstnieka un publicista darbā. Viss Alfreda Dāvida mūžs bija nerimtīga kalpošana latviešu tautai, Alūksnes novada kultūrizglītībai. Darbs sastāv no ievada, četrām daļām, trim apakšpunktiem, nobeiguma, literatūras un avotu saraksta, 26 pielikumiem. Kopējais darba apjoms ir 102 lappuses. Literatūras sarakstu veido 67 vienības. Atslēgvārdi: personība, dzīvesdarbība, kultūrizglītība, mūzikas pedagoģija, kultūra.

The aim of the bachelor`s work „Alfreds Dāvids (1923 – 2006) and his investment in the development of education and culture in Alūksne region” is to investigate the lifestory of Alfreds Dāvids as a very well – known music teacher, singer, conductor, public figure, writer and publicist and his investment in the development of culture and education in Alūksne region. The author has used different methods of investigation – she has analysed different pedagogical theories and documents, several questionnaires and interviews have been organised. A wide material given by different museums and students` memories are used to illustrate the role of Alfreds Dāvids in the development of musical education and culture in Alūksne region. The first part describes the lifestory of Alfreds Dāvids. The second part gives the analyse of his investment in culture and education. The third part describes Alfreds Dāvids as a public figure and in the fourth part the author introduces with his work in literature and journalism. There are several parts in the bachelor`s work – introduction, four parts, three branches and conclusions. The author has added the list of used literature and sources and 26 supplements. The barchelor`s work consists of 102 pages. The author has used 67 sources of literature. Key words: personality, investment, culture, education, musical education.
The life activity of Alfreds Dāvids (1923-2006) in cultural education of Alūksne area
Keywords: Pedagoģija