Latvijas augstskolu bibliotēku lietotāju digitālā pratība - Kivkule, Marta Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Latvijas augstskolu bibliotēku lietotāju digitālā pratība” izvirzītais mērķis ir novērtēt, vai studentu un docētāju digitālā pratība ir tādā līmeni, lai maksimāli pilnvērtīgi izmantotu bibliotēkas digitālos pakalpojumus. Teorētisko bāzi veido konektīvisma teorija un digitālo kompetenču ietvara DigComp 2.0 modelis. Empīrisko bāzi veido Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa un Rīgas Tehniskās universitātes bibliotēku lietotāji, kā arī šo bibliotēku pakalpojumi. Datu iegūšanai izvēlētas aptaujas un verbālais protokols, kas sniedza iespēju novērtēt, vai bibliotēku lietotājiem – studentiem un pasniedzējiem ir atbilstošs digitālās pratības līmenis, lai izmantotu bibliotēkas digitālos pakalpojumus. Pēc ievāktajiem datiem var secināt, ka visās DigComp kompetenču grupās lietotājiem prasmes ir pietiekamas, lai lietotu bibliotēkas pakalpojumus, taču iztrūkst tādas informācijas un datpratības prasmes kā atsauču veidošana, avotu novērtēšana un problēmu risināšana, kā arī trūkst prasmes pašam izdomāt risinājumus, bet tiek pielietots internets, lai atrastu pareizo atbildi.

The aim of the research "Digital Literacy of Latvian University Library Users" is to assess whether digital literacy is at a level to use digital library services. The theoretical basis consists of the Connectivism theory and the DigComp 2.0 model. The empirical study consisted of analysing digital services offered by the libraries of the University of Latvia, Riga Stradiņš University and Riga Technical University. The methods of this research were questionnaires and verbal protocol, which provided an opportunity to assess the digital literacy of library users – students and lecturers. After data analyses, it can be concluded that in all DigComp competency groups, users have sufficient skills to use library services, but they lack information and literacy skills, such as referencing, evaluating sources and problem solving, as well as they lack the ability to come up with their own solutions, but use the Internet to find the right answer.
Digital literacy of Latvian university library users
Keywords: Bibliotēkzinātne; akadēmiskās bibliotēkas; digitālā pratība; bibliotēku lietotāji; academic libraries; digital literacy