Augsnes faktori un to ietekme uz veģetāciju intensīvās lauksaimniecības zemēs Bauskas novada Gailīšu pagastā - Kauķe, Arta (Latvijas Universitāte, 2022)
Intensīvās lauksaimniecības ietekme uz augsni, veģetāciju, bioloģisko daudzveidību literatūrā aprakstīta kā negatīva. Darba mērķis ir izpētīt Bauskas novada Gailīšu pagasta augsnes faktorus un to ietekmi uz veģetācijas īpašībām. Par pētījuma teritoriju izvēlēts Gailīšu pagasts, jo tajā notiek intensīva lauksaimnieciskā ražošana. Pētījuma mērķis ir noskaidrot intensīvās lauksaimniecības vides piesārņojumu, izmantojot augsni, un noteikt zālāju augu sugu daudzveidību. Lauksaimnieciskās ražošanas laikā augsne tiek piesārņota, var mainīties tās īpašības un samazināties augsnes funkciju pildīšanas kapacitāte un kvalitāte. Teritorijās ar intensīvu lauksaimniecisko darbību ir apdraudēta bioloģiskā daudzveidība. Zālāji šādos reģionos kalpo kā drošs sugu patvērums un tiem ir liela ekoloģiskā un socio-ekonomiskā loma. Gailīšu pagasts ir viena no visintensīvāk apsaimniekotajām teritorijām Latvijā, pagasta teritorijā ir ļoti maz zālāju. Pētījuma rezultātos konstatēts, ka zālājos, kur zemākas augsnes smago metālu koncentrācijas un apsaimniekošana ietver zāles pļaušanu, novērota ausgtākā sugu bagātība. Zālāju parauglaukumos novērots zemāks augsnes pH kā sējumu parauglaukumos. Augsnes kalcija vidējās vērtības zālājos ir zemākas kā sējumos. Parauglaukumos, kur augsnē ir augstākas Ca koncentrācijas, pH ir augstāks. Zālāju parauglaukumu augsnē ir zemākas smago metālu koncentrācijas. Līcīšu sējums ir vispiesārņotākais. Līcīšu sējumā ir augstākās Ni, Co, Zn, Cr, Fe, arī K koncentrācijas. Līcīšu sējuma Hg, Ni, Cr un Zn koncentrācijas pārsniedz normatīvos pieļaujamās koncentrācijas.

The impact of intensive agriculture on soil, vegetation and biodiversity is described as negative in scientific literature. The aim of thisresearch is to investigate the soil factors of the municipality of Bauska, Gailīšu parish, and their impact on the characteristics of vegetation. Gailīšu parish has been selected as the area of the study, because intensive agricultural production takes place. The aim of the study is to identify the pollution of the intensive agricultural environment through soil and to identify the diversity of grassland plant species. During agricultural production, the soil is contaminated, its properties may be altered and the capacity and quality of soil functions may be reduced. Biodiversity is at risk in areas with intensive agricultural activity. Grasslands in such regions serve as a safe haven for species and plays a major ecological and socio-economic role. Gailīšu parish is one of the most heavily managed areas in Latvia, with very few grasslands in the county area. The results of the study found that the largest abundance of species has been observed in grasslands where soil heavy metal concentrations were lower and management includes mowing. In grassland plots, lower soil pH was observed than in cropland plots. The average values of soil calcium in grasslands are lower than in croplands. In plots where the soil has higher Ca concentrations, the pH is higher. The soil of grassland plots has lower concentrations of heavy metals. The Līcīšu cropland is the most polluted. The Līcīšu cropland contains the highest concentrations of Ni, Co, Zn, Cr, Fe also K. Concentrations of the Līcīšu cropland Hg, Ni, Cr and Zn exceed the regulatory limits
Soil factors and their effects on vegetation in intensive agricultural lands in the Gailiņš parish of the Bauska municipality
Keywords: Bioloģija; intensīvā lauksaimniecība; augsne; piesārņojums; smagie metāli; veģetācija