Seksuālā kauna saistība ar pašcieņu un apmierinātību ar seksuālām attiecībām 20-30 un 50-60 gadus veciem pieaugušajiem - Niedrīte, Anete Līva (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp seksuālo kaunu, pašcieņu un apmierinātību ar seksuālām attiecībām dažāda vecuma pieaugušajiem ar atšķirīgu attiecību statusu. Piedalījās 288 respondenti (176 sievietes, 111 vīrieši). Dati ievākti, izmantojot seksuālā kauna, pašcieņas un seksuālās apmierinātības aptaujas. Konstatēta pašcieņas pozitīva saistība ar apmierinātību, un seksuālā kauna negatīva saistība ar pašcieņu un seksuālo apmierinātību. Dzimumatšķirības netika konstatētas. Augstāka pašcieņa un zemāks seksuālais kauns ir raksturīgs vecākiem pieaugušajiem, kas ir precēti. Cilvēki attiecībās ir ar augstāku seksuālo apmierinātību, augstāku pašcieņu un zemāku seksuālo kaunu. Cilvēki ar vismaz 7 gadus ilgām attiecībām uzrāda augstāku pašcieņu nekā tie, kuri attiecībās ir mazāk kā 7 gadus, un zemāku seksuālo kaunu nekā tie, kuri kopā ir 4 – 6 gadus. Cilvēkiem ar bērniem ir augstāka pašcieņa, augstāka seksuālā apmierinātība un zemāks izjustais seksuālais kauns.

The aim of the study was to investigate the relationship between sexual shame, self-esteem and satisfaction with sexual relationships in adults of different ages and different relationship status. 288 respondents (176 women, 111 men) participated. Data were collected using sexual shame, self-esteem and sexual satisfaction surveys. A positive relationship of self-esteem with satisfaction was found, and a negative relationship of sexual shame with self-esteem and sexual satisfaction was found. Gender differences were not found. Higher self-esteem and lower sexual shame are characteristic of older adults who are married. People in relationships have higher sexual satisfaction, higher self-esteem and lower sexual shame. People with at least 7 years of relationship show higher self-esteem than those who have been in relationships for less than 7 years, and lower sexual shame than those who have been together for 4-6 years. People with children have higher self-esteem, higher sexual satisfaction, and lower perceived sexual shame.
Sexual Shame Relation to Self-Esteem and Satisfaction with Sexual Relationship in 20-40 and 50-60 Year Old Adults
Keywords: Psiholoģija; seksuālais kauns; pašcieņa; apmierinātība ar seksuālām attiecībām; vecums