Darbaspēka piedāvājuma kvalitatīvā un kvantitatīvā sastāva tendences un attīstības perspektīvas Latvijā - Siņica, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba ietvaros tiek pētītas Latvijas darbaspēka piedāvājuma ietekmējošo faktoru kvantitatīvas un kvalitatīvas problēmas. Bakalaura darba mērķis ir, balstoties uz gūtām atziņām no literatūras avotu izpētes, statistisko rādītāju analīzes un Latvijas darba devēju un darba ņēmēju anketēšanas rezultātiem, izstrādāt priekšlikumus Latvijas darbaspēka piedāvājuma kvalitatīvo un kvantitatīvo rādītāju uzlabošanai. Darbs strukturēts 3 nodaļās. Pirmajā nodaļā tiek aplūkoti teorētiskie materiāli par darbaspēka piedāvājumu un tiek izvērtēti iepriekš veiktie tirgus pētījumi Latvijā. Otrajā nodaļā tiek analizēti Latvijas darbaspēka piedāvājuma kvantitatīvie rādītāji un novērtētas to iespējamas izmaiņas nākotnē. Trešajā nodaļā tiek novērtēta Latvijas darbaspēka kvalitatīvu radītāju atbilstība darba tirgus prasībām. Darba rezultātā autors secināja, ka Latvijas darba tirgū pastāv nopietnās problēmas, kas izpaužas kā darbspējīgo ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita samazinājuma tendence un darba ņēmēju kvalitatīva sastāva neatbilstība darba tirgus prasībām. Bakalaura darba pamatteksts ir izklāstīts uz 85 lappusēm un ilustrēts ar 27 attēliem un 10 tabulām. Literatūras un avotu sarakstā ir iekļautas 38 literatūras vienības. Darbam ir pievienoti 2 pielikumi. Atslēgvārdi: darbaspēks; darbaspēka piedāvājums; darba tirgus; demogrāfija; darba ekonomika; darba resursi.

The major problems that are studied in bachelor's work are linked to a qualitative and quantitative composition of affecting factors of the labor supply in Latvia. The purpose of the bachelor's work is, on the basis of the knowledge gained from the literature source research, statistical indicator analysis and Latvia's employers` and workers` survey results, to develop proposals for improving Latvia's labor supply qualitative and quantitative indicators. The work is structured into 3 chapters. The first chapter discusses the theoretical material of labor supply and assesses previously made labor market studies in Latvia. The second chapter analyzes quantitative indicators of the Latvian labor supply and evaluates the potential changes in the future. The third chapter assesses the compliance of qualitative indicators of the Latvian labor supply with the needs of the labor market. As a result of the work author concluded that there are serious problems in Latvian labor market in the form of a decreasing trend of the working age economically active population and mismatching between workers qualitative composition with the needs of the labor market. Bachelor's work text is set out in 85 pages and illustrated with 27 images and 10 tables. The list of literature and sources consists of 38 literature units. Work contains 2 attachments. Key words: labor; labor supply; labor market; demography; labor economics; labor resources.
Trends and Development Possibilities of the Qualitative and Quantitative Composition of the Labor Supply in Latvia
Keywords: Ekonomika