Latvijai tipisko tehnogēno seismisko notikumu parametru izdalīšana - Čemme, Leo (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijā ir augsts cilvēku radīto seismisko notikumu skaits, kurus bieži ir sarežģīti izdalīt no reģionāla vai globāla mēroga notikumiem. Tehnogēno seismisko notikumu identifikācija ļautu precīzāk spriest par Latvijas seismotektonisko uzbūvi, kā arī sniegtu ieskatu par potenciālajiem seismiskajiem riskiem Latvijā. Bakalaura darba mērķis ir izdalīt tipiskos tehnogēno seismisko notikumu parametrus, izmantojot datus no Salaspils karjera un reģionāliem vai globāliem tektoniskajiem notikumiem. Darbā secināts, ka karjera sprādzienu radītie seismiskie viļņi ir ar augstāku frekvenci nekā zemestrīču seismiskajos datos. Veiktais pētījums norāda, ka šāda, cilvēku radītu sprādzienu, veida datus ir iespējams izmantot Zemes uzbūves pētījumos.

Latvia has a high number of man-made seismic events, which are often difficult to distinguish from events of a regional or global scale. The identification of man-made seismic events would allow more accurate judgments about the seismotectonic structure of Latvia, as well as provide an insight into the potential seismic risks in Latvia. The aim of the bachelor thesis is to distinguish the typical parameters of technogenic seismic events, using data from the Salaspils quarry and regional or global tectonic events. The paper concludes that the seismic waves generated by quarry explosions have a higher frequency than in the seismic data of earthquakes. The conducted study indicates that it is possible to use the data of this type of man-made explosions in the study of the structure of the Earth.
Extraction of parameters of man-made seismic events typical for Latvia
Keywords: Ģeoloģija; Seismoloģija; Zemestrīces; Tehngēni seismiskie notikumi; Lokalizācija