Valsts vecuma pensija un tās tiesiskais regulējums - Spridzāne, Dārta (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba izpētes objekts ir Latvijas Republikā pastāvošās valsts vecuma pensijas jēdziens, tiesiskais regulējums un tā problēmjautājumi. Pētījuma mērķis ir sniegt šī institūta vispārēju izpratni, specifisku un aktuālu jautājumu analīzi un tā rezultātā saskatīt nepilnības un to novēršanas iespējas. Mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi ir normatīvā regulējuma izpēte, vēsturiska salīdzinājuma veikšana, tiesu prakses un literatūras apzināšana un valsts vecuma pensijas tiesiskās sistēmas apskate citās valstīs kopīgo un atšķirīgo pazīmju analīzei. Darbā ir sniegts plašs tiesisko jautājumu apskats, kura rezultātā ir izpētītas valsts vecuma pensijas un tās tiesiskā regulējuma vispārīgās, specifiskās un problemātiskās pazīmes.

This paper focuses on the definition, legislative framework and its major issues concerning old-age pension of the Republic of Latvia. The goal of this research is to provide comprehensive insight of the topic, and to analyse its specific and topical matters, thus providing analysis of the problems and finding the possible solutions. The tasks for reaching the goal are analysis of the regulatory framework, comparative historical research, study of the court practice and relevant sources of literature, and research of the legislative framework of the old-age pension in other countries for analysis of differences and similarities between Latvian and foreign regulations. The paper provides broad analysis of legal practices, which is the basis of the author’s research of general, specific, and problematic features of old-age pension and its legislative framework.
State old age pension and its legistative framwork
Keywords: Juridiskā zinātne; Vecuma pensija; Valsts; Sistēma; Tiesiskais regulējums; Problēmjautājumi