Zivju barošanās ekoloģija Rīgas līča piekrastes ekosistēmā - Laizāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis-noskaidrot,kā mainās zivju barošanās paradumi un sekmes Rīgas līča dienvidrietumu piekrastē, atkarībā no barības bāzes izmaiņām vasaras sezonā.9 ihtiofaunas un zooplanktona paraugi ievākti 2011. gada vasaras sezonā pie Lapmežciema.Asaru paraugi tika apvienoti garuma klasēs attiecīgajos datumos un pārējās zivis aplūkotas visas sezonas ietvaros.Zivīm aplūkots vidējais relatīvais organismu daudzums kuņģos.Rezultāti parāda, ka asariem tukšie kuņģi konstatējami visu sezonu un visvairāk maza izmēra asariem, kas nozīmē, ka novērojama konkurence par barības bāzi gan iekšsugu, gan starpsugu līmenī.Sānpeldes un mizīdas ir visbiežāk sastopamais barības objekts asaru, trīsadatu stagaru un vimbu kuņģos, kas liecina par to, ka zooplanktona daudzums apkārtējā vidē ir nepietiekams, lai nodrošinātu zivju barošanos.Asari ar citām zivīm sāk baroties vidēji sasniedzot 11 cm garumu, kas liecina par cita veida barības trūkumu un iekšsugas konkurenci par barību.

The goal of the work is to find out how the fish feeding habits and the success changes according to the feed base during the summer season in the south west coast of the Gulf of Riga.Nine fish fauna and zooplankton samples were collected in the summer season,2011,at Lapmežciems.Perch samples were combined in length classes on relevant dates and other fishes were analyzed during the whole season. Mean relative amount of organisms were identified in stomachs. The results show that empty stomach for perch are evident throughout the season and mostly for small perch, which means that there is a competition for food base at intra-specific and inter-specific level.Fresh water shrimps and mysids are the most common food objects in perch, three-spined stickleback and vimba stomachs, suggesting that the amount of zooplankton in the environment have not been sufficient to ensure that fishes feed with it.Perch start to feed with other fishes when it reaches 11 cm average length.
Fish feeding ecology in Riga gulf ecosystem
Keywords: Bioloģija