Devona Lodes svītas nogulumi un to veidošanās apstākļi - Blāķe, Daiga (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā pētītas devona Lodes svītas nogulumu slāņkopas izplatības likumsakarības, sastāvs, uzbūve, t. sk., deformācijas un nogulumu tekstūras, kā arī veidošanās apstākļi. Veikta nogulumu un tajā sastopamo deformāciju veidošanās apstākļu interpretācija. Pētījuma ietvaros sastādīti 5 jauni Lodes svītas nogulumu griezumi Liepas māla atradnē un 2 griezumi Igaunijas teritorijā Piusas upes krastos. Papildināti arī iepriekš Liepas mālu atradnē sastādītie Lodes svītas griezumi. Veikti slāņu saguluma elementu mērījumi, detalizēta nogulumu granulometriskā sastāva analīze un slāņkopā vērojamo tekstūru pētījumi. Noslīdeņu veidojumu un gravitācijas plūsmu pazīmju klātbūtne Lodes svītas nogulumos Latvijas teritorijā norāda, ka nogulumi domājams atbilst deltas nogāzes daļai, savukārt, nogulumu relatīvi smilšainais sastāvs, plūdmaiņu procesu pazīmes un izskalojumi analoģiska vecuma slāņkopā Igaunijā liecina, ka tā uzkrājusies deltas virsējās daļas apstākļos. Atslēgvārdi: māli, deltas nogāze, deltas virsējā daļa, māla lēcas, gradācijas slāņojums, noslīdeņi

Master’s thesis is focused on distribution, composition, bedding deformations and other structures, and interpretation of origin of the Devonian Lode Formation deposits. During this study 5 new outcrops of the Lode Formation in Liepa quarry and 2 outcrops in Estonia on the banks of River Piusa have been documented in details and previously composed sections of the Lode Formation have been supplemented. Measurements of bedding elements, analysis of sedimentary and deformation structures and grain-size analysis of deposits have been performed during field and laboratory works. Indications of slump processes and gravity flows in deposits of the Lode Formation in Liepa quarry suggest that this sequence represents the delta slope environment. More sandy deposits with features of tidal influence and erosional surfaces in the Lode Member in Estonia indicate the accumulation of deposits in the delta plain. Keywords: clay, delta slope, delta plain, clay lenses, gradational lamination, slumps
Deposits of the Devonian Lode Formation and their origin
Keywords: Ģeoloģija