Aizsargājamo zālāju biotopu stāvokļa izmaiņas divos Lauku attīstības programmas ieviešanas periodos - Ezermale, Helga Justīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēma ir “Aizsargājamo zālāju biotopu stāvokļa izmaiņas divos Lauku attīstības programmas ieviešanas periodos”. Lauku attīstības programma (LAP) ir nozīmīgākais instruments bioloģiskās daudzveidības uzturēšanas atbalstam lauku ainavā, un nozīmīgi sabiedriskie līdzekļi tiek izlietoti dabisko zālāju apsaimniekošanai. Maģistra darba pētījums ir nozīmīgs, lai novērtētu LAP ietekmi uz aizsargājamo zālāju aizsardzības stāvokli un noskaidrotu, vai LAP 2014-2020 periodā ieviestās atbalsta nosacījumu izmaiņas ir devušas uzlabojumu salīdzinājumā ar iepriekšējo LAP periodu. Pētījuma mērķis bija noskaidrot īpaši aizsargājamo zālāju aizsardzības stāvokļa izmaiņas divos Lauku attīstības programmas periodos – 2007.-2013 un 2014.-2020. gadā. Rezultāti parādīja, ka zālāju stāvoklis kopumā ir uzlabojies, bet tas atšķiras zālājos ar dažādiem LAP atbalsta veidiem. Vispozitīvākās izmaiņas novērotas BDUZ zālāju aizsardzības stāvoklī, kur bija palielinājušās platības ar vidēju un lielu indikatorsugu skaitu, un uzlabojusies zālāju struktūra. Nebūtiskas izmaiņas bija VPM/ADSI zālājiem. Negatīvas izmaiņas novērotas BLA zālāju grupā. Tur struktūras rādītāji bija vislabākie, bet augu sugu piesātinājums un indikatorsugu sastopamība bija viszemākā. Maģistra darba kopējais apjoms ir 66 lappuses. Darbs ietver 26 attēlus, 10 tabulas un 6 pielikumus

Master thesis topic is “Changes in conservation degree of protected grassland habitats between two implementation period of Rural development Programm”. The Rural Development Program (RDP) is the most important tool for maintening biodiversity in the countryside and the public funds are spent on natural grassland management. Thesis study is important for assessing the impact of RDP on the conservation status of protected grasslands and also to see if the changes in the support conditions in RDP 2014-2020 have improved compared to previous RDP period. The aim of my master thesis work was to find out the changes in the conservation status of protected grasslands in two periods of the Rural Development Program 2007-2013 and 2014-2020. The results of thesis showed that the condition of grasslands has generally improved, but it is diverse in grasslands with different types of RDP support. The most positive changes in protection were observed in the maintening biodiversity in grasslands (BDUZ) , where the areas had increased with medium and large indicator species and the structure of grasslands had improved. There were minor changes to the single area payment (VPM/ADSI) grasslands. Negative changes were observed in the biological agriculture (BLA) grassland group. There the structure indicators were the best, but the plant species saturation and indicator species were the lowest. The total amount of work is 66 pages. It includes 26 images, 10 tables and 6 annex.
Changes in conservation degree of protected grassland habitats between two implementation periods of Rural Development Programme
Keywords: Vides zinātne; ES aizsargājamie biotopi; aizsargājamie biotopi; platību maksājumi; aizsardzības stāvoklis; agrovide