Bezpajumtniecība kā viena no sociālajām problēmām Latvijā Ventspilī un Ventspils novadā - Jančuka, Deivija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bezpajumtniecība jau ilgu laiku ir ļoti liela sociāla problēma visā pasaulē, tai skaitā Eiropā un Latvijā. Tās klientu grupa- bezpajumtnieki ir viena no mūsu sabiedrības sastāvdaļām. Autore analizē bezpajumtniecību kā sociālo problēmu. Darbam kā pētījuma vieta tiek izvēlēta Ventspils pilsēta un novads, kur ikdienā ir sastopami bezpajumtnieki. Apskatītas tiek cilvēku mērķu grupas un riski, kas ietekmē kļūšanu par bezpajumtnieku. Tiek veikts preventīvais sociālais darbs, lai noskaidrotu sociālo pakalpojumu piedāvājumus, lai šo problēmu novērstu. Pētījums atklāj, ka bezpajumtniecības problēma skar ne tikai klientus, bet arī sabiedrību. Darbā tiek izmantotas pētniecības metodes: zinātniskās literatūras analīze un daļēji strukturētas intervijas. Darbā tiek veikta teorētiskā un empīriskā izpēte par bezpajumtniecību kā sociālu problēmu Ventspils pilsētā un novadā.  Tiek veiktas 3 intervijas ar sociālajiem darbiniekiem kā šīs jomas ekspertiem un 3 intervijas ar klientiem. Darbam kā pētījuma vieta tiek izvēlēta Ventspils pilsēta un novads, kur ikdienā ir sastopami bezpajumtnieki. Darba teorētisko ietvaru veido Krīzes intervences teorija.

Homelessness has long been a major social problem worldwide, including in Europe and Latvia. Its client group, the homeless people, is one of the most important components of our society. The author analyses homelessness as a social problem. The city and region of Ventspils, where homeless people are found on a daily basis, is chosen as the research location. The target groups of people and the risks that influence becoming homeless are discussed. Preventive social work is carried out to identify the social services on offer to prevent this problem. The study reveals that homelessness affects not only clients but also society. The research methods used are: analysis of scientific literature and semi-structured interviews. The theoretical and empirical research on homelessness as a social problem in the city and region of Ventspils is conducted.  3 interviews with social workers as experts in this field and 3 interviews with clients are conducted. The city and region of Ventspils, where homeless people are found on a daily basis, is chosen as the research site. The theoretical framework of the work is the Crisis Intervention Theory.
Homelessness as one of the social problems in Latvia in Ventspils and Ventspils region
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; bezpajumtniecība; sociāla problēma; bezpajumtnieks; krīze; patversme