Substrāta un organiskā mēslojuma ietekme uz Dracocephalum moldavica augu augšanu un fizioloģisko stāvokli - Ose, Alise (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis bija novērtēt dažādu substrātu un mēslošanas līdzekļu ietekmi uz augu augšanu, attīstību un to fizioloģiskajiem parametriem. Pētījumu veica ar Moldāvijas pūķgalvi, novērtējot substrātu, mēslojuma veidu un to koncentrāciju ietekmi uz augu augšanu un fizioloģiskajiem procesiem tajos. Augus audzēja veģetācijas traukos, kur par substrātu izmantoja kūdru vai melnzemi, kam pievienoja dažādus mēslojumus: mikrobioloģisko mēslojumu “Biomikss”, minerālo mēslojumu “Kristalon”, kā arī 20% vermikompostu un 30% vermikompostu. Secināja, ka vermikomposta pievienošana substrātam būtiski uzlabo augu augšanu un attīstību, to vitalitāti, kā arī šiem variantiem uzrādīja augstāko substrāta sāļu koncentrāciju, ko demonstrēja substrāta elektrovadītspēja.

The aim of the work was to evaluate the effect of substrates and fertilizers on plant growth, development and physiological parameters. The study was conducted with the Moldavian dragonhead, evaluating substrate, type of fertilizes and the effect of their concentrations on the growth of the plants and physiological processes in them. Plants were grown in vegetation pots, using peat or topsoil as substrate, adding various fertilizers: microbiological fertilizer "Biomikss", mineral fertilizer "Kristalon", as well as 20% vermicompost and 30% vermicompost. It was concluded that the addition of vermicompost to the substrate significantly improves growth, development and vitality of the plants; these variants showed the highest concentration of substrate salts, demonstrated by the electrical conductivity of the substrate.
Effect of substrate and organic fertilizer on growth and physiological status of Dracocephalum moldavica plants
Keywords: Bioloģija; Dracocephalum moldavica; vermikomposts; fluorescence; mēslošanas līdzekļi