Uztvertais stress un tā pārvarēšanas stratēģijas bezdarbniekiem - Bumburs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot to kā bezdarbnieki uztver stresu un kādas stresa pārvarēšanas stratēģijas tiek pielietotas tā pārvarēšanas procesā. Pētījumā kopā piedalījās 103 respondenti no kuriem 22 bija vīrieši un 81 bija sieviete. Respondentu vecums bija robežās no 18 līdz 61 gada vecumam. Par instrumentāriju pētījumam tika izmantota uztvertā stresa skala (Perceived Stress Scale (PSS) (Cohen, Kamarck & Memelstein, 1983), kas ir tikusi adaptēta latviešu valodā (Stokenberga, 2008) un stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja, adaptēta latviešu valodā (Petrova, 2009) (The Coping Orientation of Problem Experience / COPE/ Inventory, Carven, Scheier, & Weintraub, 1989). Pētījuma rezultāti apstiprina izvirzīto hipotēzi, kas liecina par to, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistītbas starp zemāku uztverto stresa līmeni un uz problēmām orientētām stresa pārvarēšanas stratēģijām.

The aim of the research is to establish how stress is perceived, as well as the methods used in order to manage it amongst those who are unemployed throughout the process of the unemployment status. Amongst the 103 survey participants, 22 of the respondents were men and 81 were female. The age of the respondents ranged from ages 18 to 61. The scale used in order to collate the survey results was the Perceived Stress Scale (PSS) (Cohen, Kamarck & Memelstein, 1983), adapted to Latvian (Stokenberga, 2008), and Stress Management Strategy Survey (The Coping Orientation of Problem Experience), adapted in Latvian (Petrova, 2009). Furthermore, the outcome of the conveyed research does confirm the proposed hypothesis which suggests that statistically, a significant correlation exists between the perceived stress levels being lower and strategies oriented around managing stress labels being used.
Perceived Stress and Coping Strategies for the Unemployed
Keywords: Psiholoģija; stresa pārvarēšanas stratēģijas; bezdarbs; bezdarba ilgums; uztvertais stress