Erozijas reljefs Vidzemes augstienes Urbu plakanvirsmas paugurā - Saušs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalura darbā ir apkopots pētījums par erozijas reljefu Urbu plakanvirsas paugurā, kas atrodas Vidzemes augstienes Skujenes zvoncu izplatības areālā. Pētījums sniedz informāciju par gravu izplatību un veidošanās cēloņiem. Apskatīta pieejamā literatūra par fluviālajām reljefa formām un platovirsas mālpauguriem. Veikta gravu un strautu kartēšana, kā arī urbšana ar rokas urbi un zondi. No iegūtajiem lauka datiem izveidotas kartes par gravu morfoģenētiskajiem tipiem, hidroloģisko saistību, māla slāņa un citu nogulumu izplatību, kas ievērojami papildina tekstuālo materiālu un sniedz jaunas analīzes iespējas. Kopumā sastādītas deviņas kartes ar autora iegūtajiem datiem. Darba saturs izklāstīts trīs nodaļās. Pirmā nodaļa veltīta teorētiskajam apskatam, kur apkpota pieejamā litertūra. Otrajā nodaļā aprakstītas darba izstrādes gaitā pielietotās metodes. Trešajā nodaļā aprakstīti iegūtie rezultāti un analīze. Darbs ietver 38 lpp. un 12 attēlus. Atslēgas vārdi: gravas, erozija, fluviālais reljefs, strauti, plakanviras paugurs, kartēšana

ANOTATION Bachelor work is summary about erosion relief in Urbu plateau-like hill, located in Vidzeme Upland, Skujenes plateau-like hill area. The study provides information of the gully distribution and causes Viewed available literature on fluvial relief forms and plateau-like hills. Conducted gully, stream maping and drilling with a hand drill and probe. From the field data obtained maps of gully morphogenetic types, hydrologic commitment and layer of glaciolimnic clay sediment distribution, which greatly added to the textual material and provide new analysis capabilities. Nine maps owerall, compiled by the author’s findings. Work are set out in the three sections. The first section is devoted to theoretical overview of available literature. Second chapter describes the used methods and materials in this study. Third section shows results and analysis. Work includes 38 pages and 12 images. Key words: gullies, erosion, , fluvial relief, brooks, plateau-like hill, maping
Erosion relief on Urbi plateau-like hill, Vidzeme Upland
Keywords: Ģeogrāfija