Lāčplēša tēma latviešu apziņā, literatūrā, mākslā un LU mācībspēku pētījumos - Valpētere, Māra; Some, Agra (My University, 2022)
Atzīmējot Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” 135. gadadienu, kas aprit 2023. gada jūnijā, Humanitāro zinātņu bibliotēkā tika izveidota izstāde "Lāčplēša tēma latviešu apziņā, literatūrā, mākslā un LU mācībspēku pētījumos". Eposs tika publicēts 1888. gada jūnijā saistībā ar Trešo Vispārējo latviešu dziesmu svētku norisēm. Darbs tapis, sintezējot teikas, pasakas un laikabiedru priekšstatus par senatni, saskaņā ar 19. gs. nacionālā romantisma idejām Eiropā laikā, kad eposa esamība tika uztverta kā nācijas eksistences apliecinājums. Izstāde izkārtota 4 plauktos. Pirmajā plauktā izstādīts eposa 1888.gada izdevums. Otrajā plauktā redzami Latvijas Universitātes mācībspēku pētījumi, skatot Lāčplēsi pasaules kontekstā. Trešajā plauktā izvietoti eposa “Lāčplēsis” tulkojumi, kas papildināti ar LU macībspēku uzrakstītajiem priekšvārdiem, pēcvārdiem un komentāriem. Savukārt ceturtajā plauktā aplūkojamas daudzās Lāčplēša tēmas izpausmes kultūrā – dramaturģijā, mūzikā, tēlotājmākslā un latviešu apziņā. Izstādes ekspozīcijā bija iespējams noskatīties arī Aleksandra Rusteiķa 1930. gada filmu “Lāčplēsis”.
Keywords: Izstādes Latvijas Universitātes Bibliotēkā; Jubilejas; Andrejs Pumpurs; Eposs “Lāčplēsis”; Rokopera “Lāčplēsis”; Māra Zālīte; Zigmars Liepiņš; Aleksandrs Rusteiķis; Aleksandra Rusteiķa filma “Lāčplēsis”; "Lāčplēša ceļš pasaulē. Latviešu eposs un Eiropas eposu tradīcijas"; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Other languages::Baltic languages