Zināšanu pārvaldības īstenošana starptautiskajā uzņēmējdarbībā - Skurats, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2019)
Sīvās globālās konkurences un patērētāju strauji mainīgo prasību radītais spiediens mudina starptautiskos uzņēmumus pastāvīgi paaugstināt to rīcībā esošo resursu izmantošanas efektivitāti. Līdz ar to zināšanu jeb mūsdienu pakalpojumu sniedzēju pamata aktīva pārvaldība kļuva par vienu no galvenajiem ilgtspējīgas konkurētspējas avotiem. Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz starptautiska uzņēmuma darbinieku aptaujas rezultātiem, identificēt nozīmīgākos šķēršļus efektīvai zināšanu pārvaldībai starp ģeogrāfiski izkliedētām uzņēmuma struktūrvienībām un izstrādāt priekšlikumus to pārvarēšanai. Pētījuma rezultāti liecina, ka zināšanu pārvaldības šķēršļiem piešķirtais svarīgums, kā arī zināšanu pārvaldības prakses vērtējums, ir atkarīgi no darbinieka uzņēmumā nostrādātā laika un amata līmeņa.

The pressure of fierce global competition and rapidly changing consumer demands urges multinational companies to continuously increase their resource utilisation efficiency. Therefore, management of knowledge, which nowadays is the main asset of service providers, became one of the primary sources of sustainable competitiveness. The purpose of the master's thesis is to identify the most significant barriers to effective knowledge management between geographically dispersed business units based on the multinational company’s employee survey and to develop proposals to overcome them. The research results suggest that the importance attached to particular knowledge management barriers, as well as the assessment of knowledge management practices, depends on the time employee has spent with the company and employee’s job title level.
Implementation of knowledge management in international business.
Keywords: Vadībzinātne; Zināšanu pārvaldība; Starptautiskie pakalpojumi; Konkurences priekšrocības; Zināšanu izmantošanas intensitāte; Organizācijas struktūra