Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana Latvijā: regulējuma attīstība,prakse, problēmas - Ķergalve, Annija Skārleta (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana Latvijā: regulējuma attīstība, prakse, problēmas” ietvaros Darba autore pētīja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas definīciju, regulējuma pirmsākumus un tā tālāko attīstību Latvijā, tika analizētas iestādes, kas veic Likuma subjektu uzraudzību, kontroli un vērtēts šī brīža regulējums un tā problemātika. Pēc Darba autores domām, izvēlētā Bakalaura darba tēma ir aktuāla, jo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija ir problēma ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Noziedznieku vidē naudas legalizēšanas tendences un tehnika strauji attīstās, tādējādi šīs jomas speciālistiem ir jābūt īpaši modriem un jāspēj atpazīt aizdomīgas pazīmes personu darbībās vai darījumos. Lai arī diezgan bieži tiek grozīti likumi, izdotas vadlīnijas, rokasgrāmatas un citi materiāli, kas palīdz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, tāpat noziedznieki spēj atrast jaunus “likuma robus” un līdz šim neizmantotas legalizācijas tipoloģijas. Bakalaura darba ietvaros tika veikts nacionālajā regulējumā ietvertās definīcijas salīdzinājums ar Baltijas valstu likumos ietverto, tāpat arī, nacionālā regulējuma salīdzinājums ar vēsturiskajām redakcijām, nosakot atšķirīgās iezīmes. Tika pētītas arī ārvalstu rekomendācijas un normatīvie akti, analizēti jomas speciālistu viedokļi un tiesību normas, lai izvērtētu problemātiku un nepieciešamību pilnveidot tagadējo regulējumu. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas regulējumu, gadījumus praksē un darba noslēgumā izvirzīt priekšlikumus regulējuma vai procesa uzlabošanai.

Within the framework of the Bachelor's thesis “Prevention of Money Laundering in Latvia: Development of Regulation, Practice, Problems”, the author studied the definition of prevention of money laundering, the origins of regulation and its further development in Latvia, also current regulation and its problems. According to the author of the paper, the chosen topic of the Bachelor's thesis is important, because money laundering is a problem not only in Latvia, but all over the world. Money laundering trends and techniques are evolving rapidly in the criminal environment, so professionals in this field need to be particularly vigilant and able to recognize suspicious signs in the actions or transactions of individuals. Although laws, guidelines, manuals, and other materials that help prevent money laundering are published quite often, criminals are also able to find new “loopholes” and unused typologies of money laundering. Within the framework of the Bachelor's thesis, a comparison of the definition included in the national regulation with that contained in the laws of the Baltic States was made, as well as a comparison of the national regulation with the historical editions, determining the different features. Foreign recommendations and regulatory enactments were also studied, the opinions of specialists in the field and legal norms were analyzed in order to assess the issues and the need to improve the current regulation. The aim of the Bachelor's thesis is to evaluate the regulation of money laundering prevention, cases in practice and to put forward proposals for the improvement of the regulation or process at the end of the thesis.
Prevention of Money Laundering in Latvia: Development of Regulation, Practice, Problems
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana; naudas atmazgāšana; patiesā labuma guvējs; Finanšu izlūkošanas dienests