Etnisko atšķirību izpausmes organizācijas kultūrā un uzņēmuma vadīšanas paņēmienos - Kolosova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2012)
Etnisko atšķirību izpausmes organizācijas kultūrā un uzņēmuma vadīšanas paņēmienos mūsdienās ir aktuāls temats, jo, ņemot vērā globalizāciju, jāsaka, ka vadītājiem jāprot strādāt ar darbiniekiem, kas pārstāv dažādas kultūras un, tā kā dažādu kultūru vērtības atšķiras, ir lietderīgi saprast šīs atšķirības, skaidrojot un paredzot dažādu kultūru darbinieku uzvedību. Bakalaura darba mērķis ir izprast organizācijas kultūru dažādās valstīs un reģionos, ņemot vērā valsts nacionālo kultūru un etniskās atšķirības. Pētījuma uzdevumi ir izvērtēt, kādas etnisko atšķirību izpausmes ietekmē uzņēmuma kultūru, izskatīt organizācijas un nacionālās kultūras atšķirības, sīkāk apskatīt starptautisku organizāciju Transcom Worldwide un etnisko atšķīrību izpausmes tās filiālē Latvijā. Darbā iegūtie rezultāti parāda, ka organizācijas un nacionālo kultūru veido dažādi faktori, bet abi jēdzieni ir savstarpēji saistīti. Globalizācija veicina starptautisko uzņēmumu vadīšanas paņēmienu standartizāciju. Kopumā etnisko atšķirību izpausmes organizācijas kultūrā ir acīmredzamas, taču uzņēmumā Transcom Worldwide Latvia etniskās atšķirības vadīšanas paņēmienos netika novērotas. Atslēgvārdi: organizācijas kultūra, nacionālā kultūra, etniskās atšķirības, vadīšanas stils.

The impact of ethnic diversity to organization culture and management is topical theme nowadays. Managers must be able to work with employees, who represent different cultures and, as cultural values differs, is good to know and understand these differences. So managers can foresee their subordinates’ behaviour in the future. The aim of bachelor thesis is to understand organization culture in different countries and regions, taking into account national culture and ethnic diversity. Tasks are to understand, which ethnic diversity impact organization culture, see organization and national culture differences, look at international organization Transcom Worldwide and it’s branch office in Latvia. Results show, that different factors make organization and national culture, but both definitions have a connection. Globalization favour international organization management style standardization. Ethnic diversity impact to organization culture is evident, but ethnic differences in management were not observed in the company Transcom Worldwide Latvia. Key words: organization culture, national culture, ethnic diversity, management style.
Ethnical diversity impact to organization culture and management
Keywords: Vadībzinātne