Vīriešu un sieviešu izpratne par savām un pretējā dzimuma ideālajām īpašībām - Katšena, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2009)
Rezumējums Mans mērķis ir izpētīt līdzības un atšķirības starp dzimumiem izpratnē par savām un pretējā dzimuma ideālajām īpašībām. Pētījuma jautājumi: a) Kādas īpašības kā sevi raksturojošas vairāk uzrāda vīrieši un kādas – sievietes? b) Kādas ideālās partneres īpašības vēlas vīrieši un kādas – sievietes? c) Kādas pēc vīriešu domām ir sieviešu vēlmes īpašībās attiecībā uz ideālu vīrieti un kādas pēc sieviešu domām ir vīriešu vēlmes īpašībās attiecībā uz ideālu sievieti? Hipotēzes: 1. Abi dzimumi vēlēsies, lai potenciālajam romantiskajam partnerim piemīt ideālākas īpašības, nekā viņiem pašiem. 2. Salīdzinot ar savām īpašībām, sievietes būs prasīgākas romantiskā partnera īpašībās, nekā vīrieši. 3. a) Sievietes pārvērtēs svara (kalsnuma) nozīmi vīriešiem attiecībā uz sievietēm. 3. b) Vīrieši par zemu novērtēs ambīciju un strādīguma piemišanas svarīgumu sievietēm attiecībā uz vīriešiem. Pētījumā piedalījās 50 sievietes un 50 vīrieši vecumā no 18 – 25 gadiem bez pašreizējām pastāvīgām attiecībām. Pētījuma metode ir anketēšana, kas balstīta uz 2005. gadā publicētā pētījuma ”Perceptions of self and of ideal mates: similarities and differences across the sexes” metodi (Clark, Dover, Geher, & Presson, 2005). Apstiprinās hipotēze, ka abi dzimumi vēlēsies, lai potenciālajam romantiskajam partnerim piemīt ideālākas īpašības, nekā viņiem pašiem. Apstiprinās arī hipotēze par to, ka sievietes būs prasīgākas romantiskā partnera īpašībās, nekā vīrieši. Apstiprinās hipotēze par to, ka vīrieši par zemu novērtē strādīguma piemišanas svarīgumu sievietēm attiecībā uz viņiem, bet neapstiprinās – ambīciju vērtēšanā. Neapstiprinās hipotēze par to, ka sievietes pārvērtē svara (kalsnuma) nozīmi vīriešiem attiecībā uz sievietēm. Šāds pētījums Latvijā tika veikts pirmo reizi, tāpēc tam ir liela nozīme jaunu zināšanu iegūšanā un Latvijas statistikas papildināšanā ar savu, pretējā dzimuma ideālo īpašību un prognožu novērtēšanas rezultātiem. Atslēgas vārdi: dzimums, ideālās īpašības.

My aim is to explore ideal qualities of self and opposite sex in similarities and differences across the sexes. The questions of research are: a) Which self describing qualities are more showed by men and which by women? b) Which qualities of the ideal opposite sex desire men and which women? c) What are men’s and women’s perceptions of the qualities desired by members of the opposite sex in an ideal partner? Hypothesis: 1. Both men and women will desire a romantic partner with more ideal qualities than themselves. 2. Women will be choosier in describing their ideal romantic partner. 3. a) Women will overestimate how skinny men want them to be. 3. b) Men will underestimate the importance of their ambitious and hardworking to women. Participants included 50 single men and 50 single women in the age of 18 – 25. The method of research is questionnaire, based on method made by Clark, Dover, Geher, & Presson ”Perceptions of self and of ideal mates: similarities and differences across the sexes” in 2005. The hypothesis has proved that both – men and women – desire a romantic partner with more ideal qualities than themselves. Also hypothesis has proved that women are choosier. And the hypothesis has proved that men underestimate the importance of their hardworking to women, but has not proved in evaluation of ambitious. The hypothesis has not proved that women overestimate the importance of weight (skinny) to men. This kind of research is the first made in Latvia, therefore it has great significance to achieve new knowledge and add the results of evaluation of self, opposite sex ideal qualities and prognosis about opposite sex desires to statistics in Latvia. Key words: gender, ideal qualities.
Ideal qualities of self and opposite sex in similarities and differences across the sexes
Keywords: Psiholoģija