Darba lapu veidošana ar lielajiem valodu modeļiem - Ozoliņa, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba lapu veidošana matemātikā ir laikietilpīga, jo skolotājiem nākas pielāgot materiālus mainīgiem mācību standartiem un atšķirīgai skolēnu sagatavotībai. Pulciņu vadītājiem vai skolotājiem, kuri ar skolēniem strādā tikai epizodiski, vajag atlasīt un pielāgot esošos uzdevumus tā, lai tie atbilstu aktuālajām olimpiāžu tēmām vai klasēm. Ārvalstu materiālu izmantošanu apgrūtina atšķirīgas priekšzināšanas un mācību konteksts. Pie tam olimpiāžu tēmas ir daudzveidīgas, bet pulciņiem atvēlētais laiks ir īss. Darba mērķis ir izstrādāt rīku, kas automatizē darba lapu sagatavošanu un palīdz efektīvāk veidot kvalitatīvus mācību materiālus, gatavojoties olimpiādēm. Daļa uzdevumu tiek iegūti no matemātikas olimpiāžu uzdevumu krātuves, kas izveidota kvalifikācijas darba laikā, tā papildināta ar jauniem uzdevumiem, citus uzdevumus un papildu saturu ģenerē ar lielajiem valodu modeļiem.

Creating worksheets in mathematics is time-consuming, as teachers must regularly adapt materials to fit the changing curriculum and mixed proficiency levels of students. This is especially challenging for extracurricular math classes where teachers meet students about once per week - and problem sets need to reflect olympiad topics for different grades. International materials are available, but they assume different prerequisites and educational contexts. Another issue is adapting the vast mathematical knowledge to the limited class time. The goal of this work is to develop a tool to automate the worksheet creation process and to help produce high-quality learning materials for mathematical olympiads. Part of the problems in worksheets are sourced from a math olympiad problem repository, which the author created during her qualification project which has been expanded with new content since then. The other part of the worksheets is problems and some supporting knowledge generated using large language models.
Creating Worksheets with Large Language Models
Keywords: Datorzinātne un informātika; darba lapas; zināšanu grafi; RDF; SPARQL; LLM