Pusaudžu lasīšanas paradumi - Visočina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba temats ir “Pusaudžu lasīšanas paradumi”. Mērķis ir noskaidrot vidējo skolas vecuma (11−15 gadi) pusaudžu lasīšanas paradumus un tos ietekmējošos faktorus, kā arī ko pusaudži uztver kā lasīšanu un kādai lasāmvielai visbiežāk dod priekšroku. Pētījuma teorētisko bāzi veido fenomenoloģija, Sociāli kognitīvā teorija, Psihiskās attīstības stadiālais raksturs pēc Ļeva Vigotska, Erika Eriksona personības attīstības psihosociālā teorija. Izvirzītā mērķa sasniegšanai pielietotas divas pētniecības metodes – kvalitatīvā pētniecības metode intervēšana un kvantitatīvā pētniecības metode anketēšana. Pētījumā izvirzītā hipotēze tika apstiprināta. Pusaudžu lasīšanas paradumus ietekmē viņu uztvere par lasīšanu dažādos vecumos un apkārtēja vide. Moderno tehnoloģiju klātesamība ikdienā nav vienīgais šķērslis, kas attur pusaudzus no lasīšanas.

The theme of master thesis is “Adolescent reading habits”. The aim of the study is to find out what the reading habits of middle-aged (11−15 years old) adolescents and the factors influencing them, as well as what adolescents perceive as reading and what reading material they most often prefer. The theoretical basis of the work is formed by phenomenology, Social Cognitive Theory, Vygotsky's Sociocultural Theory of Cognitive Development and Erikson's theory of psychosocial development. In order to reach the goal qualitative research method interviewing and quantitative research – survey method were used. Hypothesis of the thesis was proven. The reading habits of adolescents are affected by their individual perception about reading that may be set in various phases of their development. The presence of modern technologies isn’t the only obstacle holding adolescents back from reading.
Adolescent reading habits
Keywords: Komunikācijas zinātne; lasīšanas paradumi; pusaudži; teksts; grāmatas; lasīšana