Slimnīcā praktizējošu māsu fiziskās atslodzes vingrinājumu veikšanas paradumi darba laikā - Čičikalova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Slimnīcā praktizējošu māsu fiziskās atslodzes vingrinājumu veikšanas paradumi darba laikā”. Tēmas aktualitāti nosaka māsu darba specifika, jo darbs ir sarežģīts, prasa daudz uzmanības, un ir fiziski smags. Muguras problēmas ir viena no biežākajām arodslimībām veselības aprūpē strādājošiem. Ka arī pastāv izdegšanas sindroma augsts risks māsu profesijā. Fiziskās atslodzes vingrinājumi būtu noderīgi, lai mazinātu ar māsu darba slodzi saistītos riskus. Darba mērķis bija noskaidrot slimnīcā praktizējošu māsu fiziskās atslodzes vingrinājumu veikšanas paradumus darba laikā. Pētniecības uzdevumi bija apskatīt zinātnisko literatūru un pētījumus par fiziskās atslodzes vingrinājumu veikšanas nepieciešamību darba laikā māsām, analizēt D.Vatsones (Jane Watson) Cilvēku aprūpes teoriju saistībā ar Bakalaura darba tematu, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt aptauju, analizēt aptaujas rezultātus un izdarīt secinājumus. Hipotēze bija māsas ar darba stāžu līdz 5 gadiem ieskaitot biežāk atzīmē fiziskās atslodzes vingrinājumu veikšanas nepieciešamību darba laikā nekā māsas ar darba stāžu 5 un vairāk gadi. Pētījuma metode bija kvantitatīvā, pētījuma instruments - aptaujas anketa. Pētījuma rezultāti: 1. Visi respondenti ar darba stāžu līdz 5 gadiem (n=58, 100%) atzīmēja, ka atslodzes vingrinājumi ir vajadzīgi darba laikā; 35 respondenti (n=35, 60,3%), kuru darba stāžs ir vairāk nekā 5 gadi, atbildēja apstiprinoši. 2. Lielākā dala respondentu no abām grupām atbildēja apstiprinoši uz jautājumu par sasprindzinājumu ķermenī darba laikā. Kā arī respondenti ar vairāk nekā 5 gadi darba stāžu biežāk atzīmē sasprindzinājumu ķermenī. 3. 46 respondenti (n=46; 79,3%) ar darba stāžu līdz 5 gadiem ieskaitot atzīmēja, ka viņi veic atslodzes vingrinājumus darbā. Tikai 12 respondenti (n=12; 17,2%) respondenti ar vairāk nekā 5 gadi darba stāžu atzīmēja, ka viņi veic atslodzes vingrinājumus darba laikā; Atslēgvārdi: fiziskie vingrinājumi, atslodzes vingrinājumi māsām darba laikā.

The subject of the Bachelor's work is “The habits of practising nurses exercising exercise in hospital during work.” The highlight of the subject is determined by the specificity of the sisters "work because the work is complex, requires a lot of attention, and is physically heavy. Back problems are one of the most common occupational diseases in healthcare workers. That there is also a high risk of burnout syndrome in the nursing profession. Exercise on physical rest would be useful in mitigating the risks associated with nurses' workload. The job was aimed at finding out the habits of performing exercise Weiksans by nurses practising in hospital while working. Research tasks included looking at scientific literature and research on the need for exercise Weiksans during work hours for nurses, analyzing the Human care theory of D.Watson (Jane Watson) on the subject of undergraduate work, developing a research tool, conducting a survey, analyzing survey results and drawing conclusions. Hypothesis is nurses with up to and including 5 years of seniority are more likely to note the need for exercise during work than nurses with 5 years of seniority or more. Study method is quantitative, study instrument - questionnaire. Results of the study: 1. All respondents with a length of service of up to 5 years (n = 58, 100%) noted that refreshment exercises are required during working hours; 35 respondents (n = 35, 60.3%) with seniority of more than 5 years answered in the affirmative. 2. The largest share of respondents from both groups responded in the affirmative to a question about body strain while working. As well as respondents with more than 5 years of seniority are more likely to note strain in the body. 3. 46 respondents (n = 46; 79.3%) with up to and including 5 years of seniority noted that they were undertaking work-time rest exercises. Only 12 respondents (n = 12; 17.2%) with more than 5 years of seniority noted that they were exercising time off; Keywords: physical exercise, relaxation exercises for nurses while working.
The habits of practising nurses exercising exercise in hospital during work
Keywords: Medicīna; fiziskie vingrinājumi; atslodzes vingrinājumi māsām darba laikā; ...; ...