Lielapjoma datu vizualizācija - Kučiks, Arnis (Latvijas Universitāte, 2015)
Cilvēkam ir grūti aptvert cik daudz nestrukturēta informācija tiek ģenerēta vienā minūtē, kur nu vēl vienas dienas laikā. Vienas minūtes laikā tiek ģenerēti 250 petabaiti, kas ir apmēram 250 000 terabaitu. Darba mērķis ir sniegt ieskatu lielapjoma datu pasaulē, ko ar lielapjoma datiem ir iespējams paveikt un kā to mēģināt saprast. Darbā ir aprakstīta lielapjoma datu aktualitāte, uzturēšana, analītika un vizualizācija. Kā arī tiek pētīti dati par Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģijas nodaļas pacientiem pēdējo 10 gadu laikā. Pateicoties vizualizācijām, tiek konstatēts, ka mūsdienu stereotipiskā domāšana ne vienmēr ir pareiza. Vizualizācijas parāda galvenos sirds un asinsvadu saslimšanas iespējamos iemeslus, kas atšķiras pat no dažu ārstu teiktā. Tas atkal parāda tēmas aktualitāti un nepieciešamību izmantot lielapjoma datus veselības aprūpē. Maģistra darba apjoms ir 79 lpp. Darbā iekļautas 18 ilustrācijas un 2 pielikumi.

For humans it is difficult to grasp how much unstructured information is generated in one minute and even one day. In one minute there are generated 250 petabytes, which is approximately 250 000 terabytes. The goal of master thesis is to provide an insight into the world of big data, what can be done with big data and how to try to understand it. The master thesis describes big data actuality, maintenance, analytics and visualization. Visualisations show that today's stereotypical thinking is not always correct. Visualizations shows the main possible reasons of cardiovascular diseases witch are different even from doctor’s opinion. It shows the topicality of the theme and the reason why to use big data in health care. Master thesis consists of 79 pages, contains 18 illustrations and 2 attachments.
Big Data Vizualization
Keywords: Vadībzinātne; lielapjoma dati; big data; vizualizācija; visualisation