Darba vides risku ietekme uz transportlīdzekļu krāsotājiem un preventīvie pasākumi veselības veicināšanā - Kudrjavceva, Arina (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba vides risku ietekme uz transportlīdzekļu krāsotājiem un preventīvie pasākumi veselības veicināšanā, Arina Kudrjavceva, darba vadītāja LU asoc. prof., Dr. chem. Anda Prikšāne. Maģistra darbs, 51 lappuses, 12 attēli, 6 tabulas, 31 literatūras un informācijas avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbs izstrādāts ar mērķi pētīt darba vides radīto risku ietekmi uz transportlīdzekļu krāsotāju veselību un izstrādāt veselību veicināšanas pasākumus, risinājumus risku mazināšanai. Maģistra darbā tika veikta darba vides un darbavietu risku novērtēšana, izmantojot specializētas risku novērtēšanas metodes. Transportlīdzekļu krāsotāji, pildot savus amata pienākumus, tiek pakļauti dažādiem riska faktoriem vienlaicīgi. Transportlīdzekļu krāsotājiem ergonomiskais risks novērtēts ar II riska pakāpi, bet ķīmiskā riska pakāpe ir IV, tas nozīmē, ka pasākumi jāveic steidzami mēneša laikā. Kopumā transportlīdzekļu krāsotāju darbs vērtējams ar riska pakāpi III – ciešamais risks. Maģistra darbā tika izstrādātās praktiskās rekomendācijas un veselību veicinošie pasākumi, kas samazinātu ķīmisko un fizikālo riska faktoru ietekmi uz nodarbināto veselību. Atslēgvārdi: KRĀSOŠANA, REMONTS, VIRSBŪVE, AKRILKRĀSAS, PUTEKĻI

The impact of working environment risks on vehicle painters and preventive measures for health promotion, Arina Kudrjavceva, supervisor Dr. med., asoc. prof. Anda Prikšāne. Master’s thesis, 51 pages, 12 figures, 6 tables, 31 references, 5 appendices. In Latvian. The aim of the Master’s Paper is to reseach the impact of environment risks on vehicle painters to develop health improvement measures and risk reduction solutions. The Master’s Paper involved evaluation of work environment and workplace employing specific risk assessment methods. Vehicle painters are subjected to different risk factors simultaneously. The ergonomic risk of vehicle painters has been given the second level. The chemical risk has been evaluated as the fourth level, which requires immediable measures within a month. Overall the vehicle painters’work is appraised the third level risk – satisfactory risk. The Master’s Paper includes practical recommendations and health improvement measures, which reduce the impact of chemical and psysical risk factors on vehicle painters’ health. Keywords: PAINTING, CAR SERVICE, CAR SURFACE, ACRILIC PAINT, DUST
Impact of working environment risk on vehicle painters and preventive measures for health promotion
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; KRĀSOŠANA; REMONTS; VIRSBŪVE; AKRILKRĀSAS; PUTEKĻI