Latviešu dzejas publikācijas un vienotas literārās telpas veidošanās: 1789-1855 - Klekere-Krekele, Ināra (Latvijas Universitāte, 2011)
Latviešu dzejas publikācijas un vienotas literārās telpas veidošanās: 1789–1855 Anotācija Promocijas darbs ir grāmatzinātnes pētījums. Tā izpētes objekts aptver visu latviešu valodā radītās sekulārās dzejas kopumu, kuru ar iespieddarbu starpniecību aplūkotajā laikposmā saņēma latviešu lasītāju publika. Darbā ir sniegts dzejas publikāciju raksturojums, kas līdztekus kvantitatīvajiem parametriem ietver pārskatu par publikāciju izvietojumu dažādos iespiedtekstu masu komunikācijas līdzekļos (grāmatās, sīkiespieddarbos, turpinājumizdevumos, periodiskajā presē) un raksturo šo masu komunikācijas līdzekļu nozīmi dzejas publikāciju izplatībā un literārā procesa attīstībā. Līdztekus tam promocijas darbs sniedz arī padziļinātu literārās komunikācijas raksturojumu, kas ietver sociālo un māksliniecisko ideju ietekmju, lirikā ietvertā pasaules skatījuma, literāro virzienu un strāvojumu (vēlīnās apgaismības un preromantisma) attīstības izpētes rezultātus. Īpaša vērība veltīta vienotas latviešu literārās telpas veidošanās procesam, kas 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta pirmajā pusē norisinājās uz protestantisko novadu Kurzemes un Vidzemes bāzes. Atslēgas vārdi: grāmatzinātne, literatūras vēsture, vēlīnā apgaismība, preromantisms, Kurzeme, Vidzeme, latviešu literārā telpa.

Publications of Latvian Poetry and Formation of United Literary Space in Latvia from 1789 to 1855 Annotation The promotional work focuses on the research in book science. Its research object includes the whole set of secular poetry created in Latvian that was available for Latvian readers in print within the period of 1789 to 1855. Characteristics of Latvian poetry have been analysed alongside with its quantitative parametres which reviews the layout of the printed matter in various mass media, i.e., books, leaflets as well as continuations in the press; also, it reveals the essential importance of mass media in the widespread of poetry publications and the development of the literary process. Apart from that, the promotional work provides a thorough exploration of the literary communication that includes results of analysis of the development of impact of socio-artistic ideas, the world view of poetry, and the latest developments of literary styles, i.e., enlightenment and pre-romanticism. Particular attention is devoted to the developmental process of the Latvian literary space which was going on in protestant parts of Latvia such as Kurzeme and Vidzeme at the end of 18th century as well as in the 1st half of 19th century. Key words: book science, history of literature, late enlightenment, pre-romanticism, Kurzeme, Vidzeme, Latvian literary space.
Publications of Latvian Poetry and Formation of United Literary Space in Latvia from 1789 to 1855
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Filoloģija; Literatūrzinātne; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas