Fizisko personu iedzīvotāju ienākuma nodokļa audits - Krūmiņa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba nosaukums ir „Fizisko personu iedzīvotāju ienākuma nodokļa audits”. Darbā tika analizētas tiesību normas, kas nosaka audita pārbaudes veikšanas kārtību, kā arī darbības, kuras iestādei jāveic pirms lēmuma par audita veikšanu pieņemšanas. Uz praktisko piemēru pamata, tika analizētas problēmas un piedāvāti priekšlikumi to risināšanai. Darba pirmā nodaļa veltīta vispārīgiem jautājumiem par nodokļu kontroles būtību, mērķiem, pasākumiem un veidiem, kā arī audita vietu un nozīmi nodokļu kontroles procesā. Bez tam tiek analizētas tiesību normas, kas nosaka nodokļu administrācijas tiesības veikt nodokļu auditu uz aprēķinu pamata un izmantojamās aprēķinu metodes. Otrajā nodaļā ir analizēti jautājumi par darbībām, kuras jāveic iestādei pirms audita pārbaudes uzsākšanas. Proti, par iestādes rīcībā esošās informācijas apkopošanu un analīzi, papildu deklarāciju un gada ienākumu deklarāciju pieprasīšanas un to iesniegšanas kārtību. Savukārt trešajā nodaļā iekļauts audita procesa un normatīvajos aktos ietverto nosacījumu apraksts. Atsevišķa apakšnodaļa veltīta nodokļu maksātāju visbiežāk uzrādīto ienākumu avotu analīzei un nodokļu administrācijas iespējām objektīvi pārbaudīt deklarētās ziņas.

Name of Diploma paper is „Individual income tax audit for physical persons”. In research work there are analyzed right standards, which dictate the procedure of audit performance, as well as actions, which must be performed by the institution before taking the decision about audit realization. Basing on the practical examples, the problems were analyzed and possible solutions were offered. The first section of research work is dedicated to general questions of tax control essence, aims, activities and shapes as well as place and significance of audit in the process of tax control. Right standards are also being analyzed, and they define the rights of tax administration to perform the tax audit basing on the calculations and used methods of calculations are being researched. In the second part there are questions analyzed concerning actions, which must be performed by the institution before the commencement of audit. Namely, summarization and analysis of information available for institution, the order of requirement and submission procedure of additional declarations and annual income declaration. In the third section there are description of audit process and provision description of lows and regulations. Separate section is dedicated to analysis of most frequently declared income source and possibilities of tax administration to check the declared information objectively.
Individual income tax audit for physical persons
Keywords: Ekonomika