DARBA PĀRSTRUKTURĒŠANAS STRATĒĢIJU SAISTĪBA AR PSIHOLOĢISKAJĀM PAMATVAJADZĪBĀM UN UZTVERTO ORGANIZĀCIJAS KULTŪRU - Draveniece, Estere Enija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistības starp darba pārstrukturēšanas stratēģijām, psiholoģiskajām pamatvajadzībām un uztverto organizācijas kultūru. Pētījumā piedalījās 111 respondenti, vecumā no 19 līdz 56 gadiem (M=34,41; SD=11,10), no kuriem 44% ir vīrieši (n=49), 52% sievietes (n=58). Pētījuma dalībnieki aizpildīja Psiholoģisko pamatvajadzību apmierināšana un frustrācija darbā aptauju (Basic Psychological Need Satisfaction and Frustration Scale - Work (Olafsen et al., 2021)), Tuvošanās pieeja un izvairīšanās pieeja darba pārstukturēšanai skalu (The Approach-Avoidance Job Crafting Scale (Lopper et al., 2023)) un Organizācijas kultūras novērtējuma aptauju (Organizational Culture Assessment Instrument, (Cameron & Quinn, 2001)). Iegūtie rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīgas, pozitīvas saistības starp darba pārstrukturēšanas stratēģijām, psiholoģiskajām pamatvajadzībām un uztverto organizācijas kultūru, turklāt darba pārstrukturēšanas stratēģijas nozīmīgi prognozē apmierinātību ar psiholoģiskajām pamatvajadzībām

The aim of the study was to investigate the relationship between job crafting strategies, basic psychological needs and perceived organizational culture. Data were collected from 111 participants aged 19 to 56 years (M=34.41; SD=11.10), of whom 44% are men (n=49), 52% are women (n=58). Respondents completed Basic Psychological Need Satisfaction and Frustration Scale - Work (Olafsen et al., 2021), The Approach-Avoidance Job Crafting Scale (Lopper et al., 2023) and Organizational Culture Assessment Instrument, (Cameron & Quinn, 2001). The findings of this study indicate statistically significant positive correlations between job crafting strategies, basic psychological needs and perceived organizational culture, moreover, job crafting strategies significantly predict basic psychological needs satisfaction.
Job crafting strategies, basic psychological needs and organizational culture
Keywords: Psiholoģija; darba pārstrukturēšana; psiholoģiskās pamatvajadzības; organizācijas kultūra; darbinieku labbūtība