1.4 - dihidropiridīna atvasinājuma ESF-M1 ietekme uz SH -SY5Y un SH-SY5Y - APP751 šūnām oksidatīvā stresa modelī - Grinberga, Liene (Latvijas Universitāte, 2013)
Alcheimera slimība ir izplatīta ar vecumu saistīta saslimšana, kur viens no attīstības iemesliem ir pārlieku liela Ca2+ daudzuma ieplūšanu šūnā, kas veicina oksidatīvo stresu. 1,4-DHP piemīt Ca2+ kanālu bloķējošas īpašības. Šī darba mērķis bija noskaidrot Latvijas Organiskās sintēzes institūtā sintezēta N-dodecilaizvietota 1,4-DHP atvasinājuma ESF-M1 ietekmi uz SH-SY5Y un SH-SY5Y-APP751 šūnu līnijām oksidatīvā stresa modelī. Šajā modelī tika izmantota 300 μM H2O2 koncentrācija. Iegūtie rezultāti parādīja, ka oksidatīvā stresa modelī abās šūnu līnijās ESF-M1 neuzrādīja neiroprotektīvas īpašības, bet lielākajā koncentrācijā bija toksisks un pastiprināja H2O2 toksicitāti, kas atbilst rezultātiem iegūtiem iepriekš veiktos pētījumos.Atslēgvārdi: 1,4-DHP, ESF-M1, SH-SY5Y, SH-SY5Y-AP751, H2O2, mitohondriji, Alcheimera slimība

Alzheimer’s disease is one of the most common age related neurodegenerative diseases. One of the causes of Alzheimer’s disease is influx of an excessive amount Ca2+ in the cell which can lead to development of oxidative stress. 1,4-DHP are known of their Ca2+ channel blocking properties. The aim of this study was to investigate the possible activity of N-dodeclygroup-replaced 1,4-DHP ESF-M1, synthesized in Latvian Institute of Organic Synthesis, in oxidative stress model of SH-SY5Y and SH-SY5Y-APP751 cell lines. We used 300 μM H2O2 concentration. ESF-M1 on both cell lines did not show neuroprotective nature but in the highest concentration showed toxicity and increased H2O2 induced cell death what complies with results from previous studies.Keywords: 1,4-DHP, ESF-M1, SH-SY5Y, SH-SY5Y-APP751, H2O2, mitochondrion, Alzheimer’s disease
1,4-dihydropyridine derivative ESF-M1 effect on SH-SY5Y and SH-SY5Y-APP751 cells in oxidative stress model
Keywords: Farmācija