Starptautiskā valūtas fonda ietekme uz finansējuma saņēmējvalsts demokrātiju - Zande, Gundega (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā Starptautiskā Valūtas fonda ietekme uz finansējuma saņēmējvalsts demokrātiju apskatīta Starptautiskā Valūtas fonda kondicionalitāte Nabadzības mazināšanas un izaugsmes trasta Paplašinātās kredītlīnijas programmā noslēgtajās vienošanās Subsahāras Āfrikas valstu gadījumā un analizēts izvēlēto valstu gadījumos iekļautā kondicionalitāte ietekmē demokrātiju. Maģistra darbā apskatīts termins kondicionalitāte, Starptautiskā Valūtas fonda vēsture un funkcijas, pievēršot pastiprinātu uzmanību aizdevumu programmām un kondicionalitātei, sekojoši tiek ieskicēta Subsahāras Āfrikas ekonomikas vēsture un mūsdienu izaicinājumi. Aprakstot Kotdivuāras, Kenijas un Malāvijas gadījumus, tiek sniegts ieskats valstu sadarbībā ar Starptautisko Valūtas fondu un analizēta kondicionalitāte, kā arī apskatīti valstu rādītāji Freedom House, Fragile States un Mo Ibrahima Āfrikas pārvaldības indeksos un iegūtie rezultāti salīdzināti ar trīs Subsahāras Āfrikas naftas valstu rādītājiem. Noslēgumā tiek izdarīti secinājumi, kuros sniegts ieskats kā un vai kondicionalitāte ietekmē demokrātiju un vai ar Starptautisko Valūtas fondu pietiek, lai radītu demokrātisku valsti.

In the master’s theses The impact of International Monetary Fund on the democracy of the beneficiary country author examines how the International Monetary Funds used conditionality in the framework of the Poverty Reduction and Growth Trust Extended Credit Facility impacts democracy in selected sub-Saharan African countries. The master thesis deals with the term conditionality, history and functions of the International Monetary Fund, especially its lending programms and used conditionality, sub-Saharan economic history and current challanges are outlined. The description of te cases of Côte d' Ivoire, Kenya and Malawi provides insight into nation cooperation with the International Monetary Fund and used conditionality is analysed, as well as country indicators in Freedom House, Fragile States and Mo Ibrahim African Governance indexes. Results are compared with thress sub-saharan African oil countries. Conclusions provides an insight into how and whether conditionality affects democracy and whether the International Monetary Fund is sufficient to create a democratic state.
The impact of International Monetary Fund on the democracy of the beneficiary country
Keywords: Politikas zinātne; International Monetary Fund; demokrātija; Subsahāras Āfrika; conditionality