Valsts budžeta procesa analīze un pilnveidošana - Žubule, Ērika (Latvijas Universitāte, 2012)
ANOTĀCIJA. Promocijas darba mērķis ir, izpētot valsts budžeta procesa teorētiskās koncepcijas un veicot Latvijā un citās valstīs īstenoto budžeta procesa salīdzinošu analīzi, atklāt galvenās problēmas un izstrādāt priekšlikumus valsts budžeta procesa pilnveidošanai. Promocijas darba pirmajā nodaļā ir izpētīti valsts budžeta procesa teorētiskie aspekti, apkopojot finanšu teorijā pastāvošās atziņas par valsts budžeta procesu un izvēršot diskusiju par tā saturisko izpratni. Formulējot valsts budžeta procesa galveno mērķi un nosakot tā sasniegšanas uzdevumus, ir uzsvērta budžeta procesa nozīme valsts sociāli ekonomiskajā attīstībā. Apkopojot viedokļus par valsts budžeta organizatoriskajiem nosacījumiem, izvērtētas tā praktiskās īstenošanas iespējas. Ar mērķi nodrošināt vienotu pieeju valsts budžeta procesa jēdziena izpētei izstrādāta budžeta procesa analīzes metodoloģija, pamatojoties uz kuru iespējams izvērtēt jebkuras valsts budžeta procesu, identificējot problēmjautājumus un izstrādāt budžeta procesa pilnveidošanas iespējas. Otrajā nodaļā ir analizēti valsts budžeta plānošanas procesa teorētiski praktiskie aspekti, noskaidroti galvenie to ietekmējošie faktori: makroekonomisko prognožu nozīme, budžeta sastādīšanas metodes izvēle, rezultatīvo rādītāju loma budžeta formēšanā. Nodaļas ietvaros ir veikti eksperimentāli pētījumi ar W.A.Niskanena pamatotajiem biroja darbības līdzsvara nosacījumiem, veidojot sistēmpieeju valsts iestāžu darbības izvērtēšanai un līdz ar to arī budžeta izdevumu veidošanas uzlabošanai, kā arī ir izvērtētas teorētiski pamatotas budžeta birokrātijas mazināšanas modeļa pielietošanas iespējas budžeta izdevumu plānošanas efektivitātes paaugstināšanai praktiskajā kontekstā. Trešajā nodaļā, ir veikta Latvijas valsts budžeta apspriešanas, apstiprināšanas procedūru analīze, pamatojoties uz valsts budžetu noteicošās normatīvās bāzes izvērtējumu, kā arī izpētīti valsts budžeta izpildes organizatoriski praktiskie aspekti, identificējot galvenos problēmjautājumus. Izvērtēta budžeta izpildes pārskata juridiski reglamentēta veidošana un analizēta valsts budžeta izdevumu klasifikācijas nozīme budžeta procesā, interpretējot tās skaitliskos rādītājus. Promocijas darba ietvaros tiek piedāvāta precizēta jēdziena „valsts budžeta process” definīcija, ieteikta tās ieviešana ekonomiskajā un juridiskajā terminoloģijā ar mērķi nodrošināt vienotu izpratni par valsts budžeta procesu kopumā. Uz Latvijas valsts budžeta procesa tiesiskās reglamentācijas un praktiskās īstenošanas analīzes pamata ir izstrādāti ierosinājumi likumdošanas pilnveidošanai un valsts budžeta nodrošināšanu ietekmējošo nosacījumu uzlabošanai, kas veicinās efektīvāku valsts budžeta procesa posmu īstenošanu un labvēlīgu fiskālās politikas ietekmi uz sociāli ekonomiskajiem procesiem valstī. Promocijas darba pamatteksts ir izklāstīts 198 lappusēs. Darbā ievietotas 16 tabulas, 38 attēli. Literatūras un avotu sarakstā iekļautas 143 literatūras vienības. Atslēgas vārdi: valsts budžets, fiskālā politika, valdības izdevumi, budžeta process.

ABSTRACT. The aim of the promotion paper is to find out the main problems and make suggestions for the improvement of the state budget by studying theoretical concepts of the state budget and making a comparative analysis of budget processes in Latvia and other countries. In the first chapter of the paper the author studies theoretical aspects of the state budget process by summarizing opinions of financial theory on the state budget process and discussing perception of its content. Formulating the main object of the state budget process and determining the tasks for achieving it, the author emphasizes the significance of the budget process in the socially economic development of the state. Practical possibilities of fulfilling it are evaluated by summarizing opinions on organizational stipulations of the state budget. In order to ensure the unified approach to the research of state budget process, the author develops the state budget process analysis methodology, which can be applied to state budget process in any country, witht the aim of identifying problematic issues and providing opportunites for the optimization of state budget process. In the second chapter the author analyzes the theoretical and practical aspects of state budget planning process and clarifies the main influencing factors: the significance of macroeconomic prognoses, the choice of a method for drawing up the budget, the role of key perfomance indicators in the budget formation. Experimental research using W.A.Niskanen equilibrium conditions for bureau operations has been conducted to create system approach for the assessment of activities executed by governmental institutions resulting in improved state budget expense planning process. Theoretically justified application options for the model of budget bureaucracy reduction have been assessed with the focus on increase of budget expenditure planning efficiency. The third chapter includes the analysis of the procedures of discussing and approving the Latvian state budget on the basis of the evaluation of normative basis defining the state budget. By identifying the main problem issues the author also studies organizationally practical aspects for execution of the state budget. The chapter includes the evaluation of legally regulated making of the report on the execution of the budget and the analysis of the role of classification of the state budget expenses in the budget process by interpreting its numerical indicators. In the promotion paper the author offers the more precise definition of the concept of “state budget process”, suggests its introduction in legal and economic terminology with an aim to ensure unified understanding of the state budget process. On the basis of judicial regulation of the state budget process and analysis of its practical execution, the author has made suggestions for improvement of legislation and improvement of stipulations influencing ensuring of the state budget, which contributes to more efficient execution of stages of the state budget process and beneficial influence of fiscal policy on socially economic processes in the state. The main text of the promotion paper is laid on 198 pages and illustrated by 38 figures and 16 tables. The list of bibliography includes 143 sources. Key words: fiscal policy, government budget, state budget process, performance indicators
Analysis and Perfection of the State Budget Process
Keywords: Ekonomika; Finanses un kredīts; Economics; Finance and credit